Ads header

Ads

Friday, 23 August 2013

Češnjak sprječava nastanak raka

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Cancer Prevention Research, otkriva da sirovi češnjak rizik od nastanka raka može smanjiti za čak 30 do 44%, čak i kod pušača.

U istraživanju, koje je trajalo 10 godina, je sudjelovalo gotovo 6000 osoba. Znanstvenici su proučavali utjecaj svakodnevnog konzumiranja češnjaka i rizika od nastanka raka pluća.

Rezultati su pokazali da konzumiranje sirovog češnjaka 2 puta tjedno rizik od raka pluća može smanjiti za 30 do 44%.

Češnjak je imao odličan učinak i kod osoba koje su imale povišen rizik od nastanka raka pluća, kao što su pušači i osobe koje rade s opasnim isparavajućim kemikalijama.

Sastojak, za kojega znanstvenici vjeruju da je ključan u zaštiti od raka, jest alicin. On se oslobađa i aktivira kada se češnjak nasjecka i izloži zraku. Znanstvenici nisu testirali učinkovitost kuhanog češnjaka.

Američki znanstvenici ističu da su prethodna istraživanja pokazala kako češnjak smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara, pretilosti, dijabetesa tipa 2 i stvaranja krvnih ugrušaka.

Nažalost, veliki broj ljudi nije ljubitelj češnjaka zbog njegovog intenzivnog okusa i mirisa, stoga savjetujemo da ga dodajete u salate i juhe. Kako znanstvenici nisu istražili ljekovite moći kuhanog češnjaka, tako biste trebali što češće češnjak jesti svjež.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads