Ads header

Ads

Sunday 10 May 2015

Jeste li čuli za liječenje uz pomoć gljiva?




Kod nas se malo zna o tome, no u nekim dijelovima svijeta, tradicija upotrebe gljiva u liječenju različitih oboljenja prisutna je tisućama godina.



Najstarija i najpoznatija gljiva, koja služi kao prirodni lijek, je Ganoderma Lucidum, koju u Japanu također zovu 'gljiva besmrtnosti'.

Drevne medicinske tradicije svijeta prepoznale su i hranjive vrijednosti gljiva, pa danas imamo slučaj da gljive, osim u medicinske svrhe koristimo i kao sastojak u mnogim tradicionalnim jelima i čajevima. Unazad pedesetak godina znanstvenici su se počeli aktivno baviti istraživanjem ljekovitosti gljiva. Posebno zanimanje izazivaju istraživanja koja potvrđuju učinkovitost gljiva u borbi protiv virusa i zloćudnih bolesti.

Što u sebi sadrže ljekovite gljive?


Gljive sadrže brojne biološki aktivne tvari poput saponina, fitosterola, betulinske kiseline, betulina, stotina vrsta polisaharida, beta glukana, melanina, germanija i lanosterola. Sadrže i vrijedne nutrijente poput magnezija, kroma, željeza i vitamina skupine B. Također, gljive obiluju i vitaminom D, koji je jako značajan za dobar imunitet organizma i zaštitu od karcinoma.

Mnoge su vrste gljiva bogate aktivnim tvarima koje su  izuzetno učinkovite u borbi protiv raka, ali i u prevenciji zloćudnih bolesti. Betulinska kiselina se zajedno s beta-glukanom veže za receptore stanica raka i olakšava organizmu njihovo prepoznavanje i uništenje. Osim toga, betulinska kiselina i enzim kaspaza 3 uništavaju bjelančevine u stanici raka i potiču njihovu apoptozu (smrt). Brojni polisaharidi u ljekovitim gljivama, zajedno s betulinskom kiselinom, usporavaju ili u potpunosti zaustavljaju razvoj enzima topoizomeraze, neophodnog za rast i umnožavanje stanica raka. Upravo zbog toga, iz ljekovitih gljiva proizvode se brojne preparate za borbu protiv zloćudnih bolesti. Iz njih se izolira i beta-glukan - aktivna tvar poznata po svojem djelovanju na imunitet.

Ljekovite gljive pomažu u liječenju kardiovaskularnih bolesti. Tako je reishi gljiva poznata kao izuzetan saveznik u borbi protiv bolesti srca, moždanog udara i visokog krvnog tlaka. Burton Goldberg, stručnjak alternativne medicine, objavio je studiju u kojoj su 54 osobe s povišenim krvnim tlakom, čiji organizam nije reagirao na klasične lijekove, konzumirajući reishi tri puta dnevno tijekom četiri tjedna znatno snizile krvni tlak.

Istraživanja su potvrdila uspješnost pojedinih vrsta gljiva i u borbi protiv gripe i prehlade. Pozitivno djeluju i u suzbijanju virusa herpesa, HIV-a i hepatitisa. Ljekovite gljive imaju takozvano imunomodulatorno djelovanje. Kada je to potrebno, pojačavaju snagu imuniteta, a kod pretjeranog rada imuniteta smanjuju imunološki odgovor. Autoimune bolesti javljaju se uslijed nepravilne reakcije imuniteta kada imunološki sustav vlastite stanice prepoznaje kao strane te ih uništava. Upravo zbog toga ljekovite gljive mogu uvelike pomoći kod autoimunih bolesti poput alergija, lupusa, dermatitisa, psorijaze i artritisa. Dokazano je da je ljekovitost gljiva pojačana  uz prisutnost vitamina C te se stoga preporučuje konzumiranje vitamina C zajedno s gljivama.


Ljekovito djelovanje gljiva: jačaju imunitet, bore se protiv virusa, imaju protuupalno, antikancerogeno i antibakterijsko djelovanje, pomažu u liječenju autoimunih bolesti, poboljšavaju pamćenje i koncentraciju, reguliraju razinu šećera u krvi, otklanjaju umor, slabost i nesanicu, pospješuju regeneraciju jetre, liječe alergije, astmu, dermatitis i psorijazu. Gljive sprečavaju bolesti srca i krvnih žila, pospješuju cirkulaciju, pomažu u liječenju artritisa i reume, poboljšavaju seksualne funkcije, pojačavaju izdržljivost i snagu organizma, ublažavaju nuspojave kemoterapija.

Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads