Ads header

Ads

Wednesday 20 May 2015

Crni kim liječi sve osim smrti

Crni kim je samonikla biljka, koja je kroz povijest pokazala svoje jako dobro ljekovito djelovanje na ljudski organizam, zbog čega se danas sve češće uzgaja u vrtovima i na većim obradivim površinama. Kim prije svega pripada skupini začinskih biljaka, ali su ljekovita svojstva crnog kima ovu biljku uvrstili i u skupinu ljekovitih biljaka, pa je danas crni kim na glasu jednog od najboljih prirodnih lijekova za mnoge bolesti.



Treba odmah na početku navesti, kako se ovdje u ovom tekstu spominje crni kim (Nigella sativa), a ne kim, odnosno kumin koji isključivo služi kao začin raznim jelima.

Crni kim prirodno raste u istočnim zemljama, toplog podneblja, gdje je na prvom mjestu Egipat, pa slijede Sirija i Indija. Danas postoje mnogi povijesni zapisi po kojima se lako može vidjeti da je veoma često korišten u staroj egipatskoj medicini. Egipatski faraoni upotrebljavali su ga kao začin jelima, ali i kao prirodni lijek. Naime, uz pomoć crnog kima su stari egipćani liječili mnoge bolesti poput upala, alergija, poremećaja metabolizma, zastoja mokraće te protiv depresije. U prilog ljekovitosti ove biljke, odnosno ulja crnog kima ide i jedna zanimljiva činjenica. Naime, jako je zanimljiv podatak da je jedna boca ulja crnog kima pronađena u grobnici faraona Tutankamona.

Istočni narodi su za crni kim govorili da liječi sve bolesti, osim smrti. Čak i Biblija spominje crni kim kao sastavni dio kruha, koji otklanja nadutost, liječi bolesti pluća, stomaka i žuticu.

Ljekovita svojstva crnog kima koja danas poznajemo su - Crni kim jača želudac, on poboljšava probavu hrane, proizvodnju hormona i izbacivanje mokraće. Pozitivno djeluje na bolesti pluća, kožna oboljenja kao i na teškoće izazvane astmom. Crni kim umiruje bronhije, alergijsku astmu, kašalj, on ojačava imunitet, povećava proizvodnju antitijela u organizmu. Jako dobro sprječava pojavu raka, jer podstiče proizvodnju obrambenih stanica u ljudskom tijelu, zdrave stanice štiti od oštećenja, uništava stanice tumora.

Kada su žene u pitanju, crni kim umiruje grčeve materice, pospješuje menstruaciju, olakšava bolove prilikom porođaja i sam porođaj, ženama za vrijeme dojenja osigurava optimalnu količinu mlijeka.

Crni kim se pokazao jako korisnim u liječenju djece oboljele od bronhitisa, astme, raznih alergija i atipičnog ekcema.

Kako se koristi ulje crnog kima u liječenju? Najznačajniji proizvod crnog kima je njegovo ulje. Ulje crnog kima u sebi sadrži stotinjak aktivnih supstanci. Ovo ulje se dobije od zrelih sjemenki biljke, metodom hladnog prešanja. Ulje crnog kima sadrži nigellon koji širi bronhije i opušta mišiće i thymochinon koji snižava kolesterol, podstiče lučenje žuči i olakšava probavu hrane. Pored toga ulje crnog kima liječi bolesti pluća, bronhijalnu astmu, migrenu, sprječava opadanje kose i gojaznost. Također ima i antibakterijsko djelovanje. Kada se duže vrijeme koristi, ulje crnog kima otklanja simptome reumatizma, dijabetesa, težih upala i povišenog krvnog tlaka. Zato bi oboljeli od ovakvih bolesti trebali konzumirati hranu obogaćenu uljem ove biljke, u periodu od pola godine. Ukoliko se u tom periodu vodi i zdrav način života moguće je osloboditi se simptoma bolesti, a nekada i bolesti u cjelini. Ulje crnog kima preporučuje se kao dodatak salatama i kao preljev za već gotovu hranu. Može se dodavati i pred kraj kuhanja ali ne treba ga koristiti za duga prženja da se ne bi uništile ljekovite tvari u tom ulju.

Za liječenje neke bolesti, preporučuje se uzimanje po 25 kapi ulja crnog kima tri puta na dan, a zdrave osobe svega 25 kapi dnevno.

Čaj od crnog kima protiv bronhitisa i kašlja - Jednu veliku žlicu crnog kima, jednu malu žlicu kamilice i pola male žlice anisa umiješati u jednu šalicu tople vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta, procijediti, zasladiti medom i piti nekoliko puta dnevno.

Sirup protiv astme - Jednu malu žlicu usitnjenog crnog kima, dva izdrobljena češnja bijelog luka i dvije žlice meda, pomiješati. Svakoga jutra na prazan stomak uzeti po jednu malu žlicu sirupa u periodu od tri tjedna.

Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads