Ads header

Ads

Wednesday 15 April 2015

Ako ste prinijeli tabletu paracetamola ustima,zbog glavobolje ili temperature, SAČEKAJTE!



Ako ste prinijeli tabletu paracetamola ustima, jer vas boli glava ili imate temperauturu, sačekajte!
Na snazi je upozorenje američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) da veće doze paracetomola od te mogu da budu kobne po pacijenta. Astma kod tinejdžera, teška oštećenje jetre, mozga, ugrožavanje zdravlja trudnica i novorođenčadi, kao i smrt, ukratko su neke od mogućih posljedica predoziranja paracetamolom, koje su pomenute u velikom broju svjetskih istraživanja.
Problem sa lijekovima koji sadrže paracetamol upravo je u tome što mogu da se nabave bez recepta i što se koriste bez konsultacije sa ljekarima, što izaziva opasnost od pomenutih posljedica. Farmaceutkinja Vukica Stevanović, predsjednica „Apotekarskog jezgra“, kaže za „Alo!“ da uvijek savjetuje pacijentima da maksimalno izbjegavaju upotrebu paracetamola kada to nije neophodno.
„Bez obzira na to što zvanično nema upozorenja o potencijalnoj štetnosti paracetamola, trenutno važi preporuka zdravstvenim radnicima da prekinu propisivanje, a apotekarima da prekinu izdavanje kombinovanih proizvoda koji sadrže više od 325 miligrama paracetamola po tableti, kapsuli, ili drugoj doznoj jedinici. FDA smatra da ti proizvodi više nisu bezbjedni. Ta američka institucija već 10 godina upozorava apotekare i zdravstvene radnike o potencijalnoj štetnosti paracetamola po zdravlje pacijenata, jer veće doze tog lijeka mogu da budu uzrok ozbiljnog oštećenja jetre i smrti pacijenta“, navodi Stevanovićeva.
Kako ona navodi, o nuspojavama parcetamola veoma je teško govoriti jer su zvanične informacije različite.
Priroda umjesto lijekova
*Natopite samo nekoliko čistih pamučnih krpica u jabukovom sirćetu, ocijedite ih, pa stavite djetetu na čelo ili stomačić (ili omotajte oko stopala).
*Napravite čaj od praha đumbira sa limunom. Ovaj čaj ne samo da podsriče znojenje i smanjuje temperaturu nego i pomaže kod bakterijskih infekcija grla.
*Rusi protiv groznice prave topao napitak od maline ili brusnice. Jednu čašu malina/brusnice zdrobiti uz pomoć drvene kašike i iscijediti sok. Ostatak voća zaliti sa litrom vode i prokuhati. Malo ohladiti, dodati iscijeđeni sok i nekoliko kašika meda. Napitak piti topao, jednu čašu svakih 30-40 minuta.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads