Ads header

Ads

Monday 16 March 2015

Lavanda za smirenje i obnovu tkiva

Lavanda se koristi za smirenje, protiv nadimanja, za obnovu tkiva. Eterično ulje lavande je idealna prva pomoć jer djeluje i dezinficira kao alkohol.



Iako je nazivaju “neodoljivom gospodaricom Mediterana” i smatraju zaštitnim znakom Francuske, lavanda (Lavandula officinalis) se odavno uzgaja na plantažama iu vrtovima diljem Europe, a kao divlja raste na suhim, toplim i krševitim padinama. Ovaj dugovječan, razgranat grmić, prepoznatljiv je po plavičastoljubičastim cvjetovima vrlo ugodnog mirisa i aromatičnog i nagorkog okusa.

Stoljećima, osušen cvijet ove biljke stavlja se među rublje dobiti ugodan miris, dok svježi ili, češće, suhi buketi služe za rastjerivanje komaraca, moljaca, stjenica i drugih insekata.

Osušeni cvjetovi su jakog mirisa i najčešće se koriste za pripremanje čajeva, biljnih kapi, eteričnog ulja, kupki kao i za inhalaciju. Obiluju eteričnim uljem i taninima, a sadrže i fenolne kiseline i flavonoide. Najdragocjeniji sastojak je eterično ulje čija količina i sastav ovise od varijeteta biljke, vremenskih prilika tijekom sezone, zemljišta, nadmorske visine i načina destilacije. Zato vrijednosti nekih njegovih sastojaka variraju u vrlo širokim granicama.
Kada je o ljekovitosti riječ, aromaterapeuti tvrde, da se radi o ulju izuzetnih osobina, smatra se najbezopasnije, nema štetnih dejstava, može koristiti u svim uzrastima i vrlo je djelotvorno protiv mnogobrojnih oboljenja i tegoba. Ne čudi, zato, što lavandino ulje nazivaju “majka eteričnih ulja”.
Bezbojan ili žućkasto, cijeni se prema sadržaju linalil acetata, a većina farmakopeja propisuje da kvalitetno eterično ulje lavande ne smije imati manje od 35, ni više od 62 posto ovog acetata. Osim toga, sadrži i slobodni linalol i geraniol, kao i malo pinen, cineola, kumarina, raznih ketona i valerijanata. Čuva se na hladnom i mračnom mjestu u dobro zatvorenim tamnim staklenim teglicama.

Kada je o ljekovitim osobinama riječ, lavanda blagotvorno djeluje na želudac i maternicu, smanjuje nadimanje, pospješuje izlučivanje mokraće i uređuje menstrualni ciklus.

Preporučuje se i za smirenje, protiv nervoznog lupanja srca, grčeva u crijevima i migrene. Osim toga, pokazala se i kao pravi prijatelj kože jer daje dobre rezultate u borbi protiv akni, masne kože, dermatitisa, psorijaze, ekcema i atletskog stopala.
Lavanda se koristi i protiv alergija, astme, bronhitisa, upale grla, infekcija usne duplje, kašlja, upala sinusa, konjunktivitisa, migrene, glavobolje, opekotina, posjekotina, uznemirenosti, depresija, stresa, hipertenzije, bola u uhu, neugodnog zadaha i teškoća s varenjem.
S obzirom na to da sprečava razmnožavanje mikroorganizama (snažan je antiseptik), od ove biljke pripremaju se i obloge koje ublažavaju opekline i rane jer potiču obnavljanje tkiva. Eterično ulje lavande je idealna prva pomoć jer djeluje i dezinficira kao alkohol, ali ne peče.
Poput drugog ljekovitog bilja i lavanda daje bolje rezultate ako se pomiješa s kamilicom, ružmarinom ili kaduljom, jer ove biljke pojačavaju njezino djelovanje.

Protiv opadanja kose

– 15 g suhih cvjetova lavande
– 25 g kamilice
– 0,5 dl limunovog soka
– 3 dl vode
Lavandu i kamilicu prelijte vodom, zagrijavajte dok ne proključa, procijedite, ohladite i dodajte limunov sok. Tekućina redovito dodajte posljednjoj vodi za ispiranje kose. Ubrzo ćete primijetiti poboljšanje: kosa prestaje opadati, dobiva sjaj i lepršava je.

Poboljšajte raspoloženje

– 4-6 kapi eteričnog ulja lavande
– Decilitar mlijeka
Prije spavanja, u kadu napunjenu toplom vodom dodajte mješavinu mlijeka i ulja lavande. Zatvorite oči, duboko dišite i ostanite u kadi dvadesetak minuta. Kupku pripremajte četiri puta tjedno.

Za smirenje

– 2,5 žličice suhih cvjetova
lavande
– 1/2 l vode
– 2 žličice cvjetnog meda
Cvjetove prelijte provrelom vodom, poklopite i poslije dva-tri minuta procijedite. Kad se prohladi dodajte med, promiješajte, podijelite u dvije doze i popijte ujutro i navečer.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads