Ads header

Ads

Tuesday 3 February 2015

reumatoidni artritis simptomi | ishrana | lecenje

reumatoidni artritis simptomi

reumatoidni artritis simptomi i lecenje

Reumatoidni artritis,osteoartritis gihtsu naročito izraženi sa dolaskom jeseni i hladnijeg vremena.Bolovi u zglobovima ruku i nogu pogađaju velik broj populacije i upotreba lekovitog bilja u lečenju je itekako dobrodošla .

ŠTA JE ARTRITIS  i koji su ARTRITIS SIMPTOMI ?

Bol i otok jednog ili više zglobova naziva seartritis.Postoji više od stotinu oblika ovog oboljenja a najčešće se javljaju:osteoartritis,giht i reumatoidni artritis.Ponekad se u pozadini svega krije i neka ozbijnija bolest tako da je opšta preporuka čim se jave prepoznatljivi artritis simptomi obavezno javite lekaru da bi se na vreme krenulo sa adekvatnim lečenjem.

OSTEOARTRITIS SIMPTOMI 

Osteoartritis je najčešći oblik artritisa, uglavnom zahvata hrskavicu i s vremenom značajno smanjuje njenu funkciju.U veoma teškim slučajevima hrskavica biva potpuno oštećena,što znači da se ne umanjuje trenje između dve kosti koje čine zglob, a to rezultira pojavom simptoma kao što su bolovi u zglobovima,oticanje a ponekad i sa nepokretnošću.Osteoartritis može zahvatili bilo koji zglob,a najčešće one koji nose najviše telesne težine, a to su kolena, kukovi, stopala,ali i šake, donji deo leđa i vrat. Glavni faktori rizika za nastanak ovog oboljenja jesu godine starosti,trauma.pol (češće se javlja kod žena), genetska predispozicija, učestalo naprezanje zgloba i gojaznost.

OSTEOARTRITIS TERAPIJA

Terapija se zasniva na ublažavanju bolova i održavanju pokretljivosti zglobova. Treba poraditi i na korekciji lošeg držanja,smanjenju telesne težine,bavljenju umerenim fizičkim aktivnostima i jačanju mišića da bi se smanjilo opterećenje zglobova.

REUMATOIDNI ARTRITIS SIMPTOMI

Reumatoidni artritis je hronična upalna bolest koja ne pogađa samo zglobove, već napada i kožu,pluća, oči, krvne sudove.
Najčešće van zglobne manifestacije jesu reumatoidni čvorići, malokrvnost i ranice na koži.Ovo oboljenje klasifikuje se kao autoimuna bolest: imunološki sistem ćelije u zglobovima identifikuje kao strane i počinje da ih napada, što dovodi do otoka, crvenila,bola.ukočenosti i gubitka funkcije zahvaćenog zgloba.Hronični umor i groznica takode mogu biti pratioci ove bolesti. Važno je istaći da sereumatoidni artritis javlja simetrično, tj. zahvata zglobove na obema stranama tela.

REUMATOIDNI ARTRITIS  LECENJE I TERAPIJA

U terapiji se koriste protivupalni i lekovi protiv bolova, fizikalna terapija i hirurško lečenje,tj. ugradnja vestačkog kolena ili kuka u slučaju potpunog propadanja zgloba.

GIHT SIMPTOMI

Giht je jedno od najbolnijih reumatoidnih oboljenja, a uslovljen je povišenim vrednostima mokraćne kiseline u serumu,Što rezultira taloženjem kristala soli urinarne kiseline ili same kiseline u tkivima. Giht u čak 95% slučajeva pogađa mušku populaciju i to posle 40. godine života. Prvi giht simptomi uglavnom počinju nenajavljeni, iznenada,često noću. Manifestuje se jakim bolom, oticanjem i ukočenošću zgloba. Zglob može biti topao na dodir.Giht je često izazvan stresnim situacijama,alkoholom, lekovima, pojavom drugih oboljenja.

GIHT DIJETA

Napadu obično prethodi gurmanski obrok bogat purinima (iznutrice, riba…) i konzumiranje alkohola.Postoje namirnice koje su poznate kao”crna trojka” i strogo su zabranjene obolelima od ove bolesti, a to su: crna džigerica, crni Iuk i crno vino. Zato je, osim medikamentozne terapije, neophodno uvođenje posebnog higijensko-dijetetskog režima poznata kao giht dijetakoja podrazumeva smanjen unos alkohola, masti i namirnica bogatih purinom (meso, riba,jaja,džigerica,bubrezi…).Više na linku:sedmodnevna dijeta za giht

REUMATOIDNI ARTRITIS ISHRANA

Za svaku od ovih bolesti važno je napomenuti da su glavni uzročnici gotovo uvek isti.To su zasićene masti,trans masti iz pržene hrane,margarina i rafinisanih ulja.Oni su ujedno i glavni okidač upalnih procesa na zglobovima.Ipak moramo voditi računa da masti imaju izuzetno važnu ulogu za ceo metabolizam i neophodne su u ishrani. Pravilna ishrana kod reumatoidnog artritisa je od izuzetne važnosti kod svakog pacijenta. Prvi izbor bi bilo hladno cedjeno maslinovo ulje,zatim laneno,susamovo,uljane repice, ulje od koštica grožđa.Bolovi u zglobovima i upalni procesi kod artritisa zahtevaju povećan unos omega 3 masnih kiselina kojih ima najviše u ribi,lanenim semenkama,koštunjavim plodovima i u ulju žutog noćurka.Omega 3 masne kiseline dokazano smanjuju tegobe u celom organizmu a naročito kod upalnih procesa u zglobovima.Voće i povrće jakih boja, poput pomorandže, šargarepe, paprike, bundeve i papaje, sadrzi karotenoide koji utiču na ublažavanje upalnih procesa u organizmu, pa je potrebno unositi od tri do pet porcija ovih plodova dnevno  bilo da je u pitanjureumatoidni artritis,giht ili osteoartritis .Voće jedite ujutro,na prazan stomak i najmanje pola sata pre obroka, ili tri-ćetiri sata posle njega. Povrće jedite sirovo ili bareno na pari, uz glavni obrok.

ARTRITIS LECENJE BILJEM

SOK OD KROMIRA PROTIV ARTRITISA

  • ovaj sok vezuje mokraćnu kiselinu te je opšti savet da se upotrebi sok od krompira srednje veličine i to jedanput na dan ,najbolje izjutra na prazan stomak.Ako želite da popravite ukus pomešajte sa supom ili sokom od limuna.
Sok od rotkve
  • Sveže isceđen sok od rotkve može značajno ublažiti bolove u zglobovima, a uzima se tri puta dnevno po jedna supena kašika.
Kaša od heljde za reumatoidni artritis i bolne zglobove
  • Ova žitarica sadrži rutin i askorutin, supstance koje lekovito deluju na mnoga oboljenja, uključujući i reumatoidni artritis. Heljda snižava krvni pritisak i masnoće u krvi, pospešuje rad bubrega, a savetuje se i dijabetičarima. Kaša od heljde, kao i proizvode od njenog brašna, svaki reumatičartrebalo bi da ima na svom jelovniku.
Čaj od vrbine kore
Ovaj čaj sadrži salicilnu kiselinu koja ublažava bolove i zapaljenja.
priprema:
  • tri dela sušene kore vrbe, dva delasladića i jedan deo izgnječenog belog luka preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoje 15 minuta.
  • Procediti ga, prohladiti i dodati sok od limuna.
Salicilne kiseline sadrže i  suve šljive, ananas,grožđe, ribizle, kajsije, bademi, bundeve, tikvice,paprike, masline, kiseli kupus, kurkuma začin.
Kantarion i majčina dušica
  • Dve kašičice mešavine ovih trava preliti sa pola litra ključale vode,poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta.
  • Procediti i piti tokom dana u gutljajima ,ovaj čaj je veoma delotvoran za reumatoidni artritis..
Med i cimet za masažu
  • Pomešati kašiku meda i dve kašike mlake vode pa dodati malo cimeta.
  • Napraviti glatku masu i masirati bolne zglobove.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads