Tamni i lisnati kelj je istinska superhrana. Kelj je pun hranjivih sastojaka među kojima najviše vitaminima K, A, C te kalcija.
Istovremeno kelj je pravo super oružije protiv raka jer sadrži 45 vrsta flavonoida koji su kombinovano antioksidansi i antiupalni borci i djelotvorno spriječavaju pojave više vrsta raka a posebno mokraćne bešike, grudi, debelog crijeva, jajnika i prostate.
Osim ovoga kelj vrlo efektivno smanjuje holesterol, reguliše krvni pritisak, popravlja plodnost, pamćenje i zdravlje kostiju. Ove zaključke rezultiralo je ispitivanje u Centru za nauku od javnog interesa u Washingtonu DC u kojem je kelj proglašen povrćem broj 1 u kategoriji od 84 najčešće korištene vrste u ishrani. Kelj je najbolje konzumirati svjež a što su listovi tamniji i mesnatiji to je koncentracija korisnih sastojaka veća.
Svakako i skuhani kelj zadržava veći dio hranjivih sastojaka. Kako je kelj zbog svoje strukture teže jesti svjež predlažemo da ga sameljete u blenderu u kombinaciji sa još nekim vrstama voća i povrća uz dodatak vode i ovu smjesu popijete. U jednom od narednih tekstova na Zdravlje BEZ doktora predložićemo Vam jednu od ovih kombinacija.
0 comments:
Post a Comment