Ads header

Ads

Saturday 7 February 2015

Herbarium – Čuvarkuća

Nazivi biljke

Familija: Crassulaceae
Narodni: Čuvarkuća
Latinski: Sempervivum tectorum
Ljekarski: Sempervivi tectorum succus et folia
Engleski: Houseleek
Njemački: Hauswurz
Talijanski: Sempervivo
Francuski: La grande jaoubarbe

Nalazište:

Raste po krovovima, stijenama i zidovima, a drže je i u loncima po krovovima.

Opis:

To je trajna, zeljasta biljka, visoka 5-50 cm. Ima mesnate, sočne, jajolike listove, složene poput ruže, iz čije se sredine razvije i uzdiže cvjetna stabljika, s ružičastom .grudom cvjetova.

Sadrži:

Jabučne i mravlje kiseline i njihove soli.

Bere se:

Ljeti, za vrijeme cvatnje. Ubire se lišće, iz kojega se iscjeđuje svježi sok, ili se suši i spremi.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Šaka iscijeđenog lišća, 9 velikih žlica vode i 20 dkg svinjskog sala kuha se na slaboj vatri, dok se mast ne počne odjeljivati. Tako se dobije još tekuća mast, koju treba brzo procijediti kroz sito u porculanske ili staklene posudice za mast, i ostaviti da se stisne. Tom se mašću mažu i oblažu prignječene rane, rane od udarca i otekline. Svježe istisnut sok lišća kuhan sa svinjskom mašću odstranjuje sunčane pjege. Samim svježe istisnutim sokom mažu se bradavice i kurje oči radi odstranjivanja, a taj je sok koristan i za liječenje »crvenog vjetra«, osipa i čireva.
Dvije do tri kavske žličice svježe iscijeđenog soka lišća dnevno liječe od živčane rastrojenosti, padavice, osjećaja straha u snu kod djece.
U toku 2-3 tjedna pije se čaj koji se priprema tako da se 12 g osušenog ili 1 dkg svježeg lišća kuha u 1I vode 15 min. i procijedi. Taj čaj osvježuje cijeli organizam, liječi od čira na želucu i smanjuje prejaku menstruaciju. Pije se 1 šalica natašte, a druga svaki sat po 1 veliku žlicu. Istim čajem dobro je ispirati usnu šupljinu ako su se u njoj pojavile gnojne ranice i grlo u slučaju angine.

Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads