Ads header

Ads

Saturday 7 February 2015

Bol u donjem delu ledja kod žena


BOL U DONJEM DELU LEDJA – LUMBALGIJA 

Bol u donjem delu ledja kod žena i muškaraca je veoma neprijatno stanje koje se ne može otkloniti tek tako sa “čarobnim štapićem”,ali nam određene vežbe za donji deo ledja mogu itekako pomoći i i popraviti stvari.Lumbalgija u najvećem broju slučajeva ne traje duže od nekoliko dana, ali kad nas zadesi ova nevolja, svi bismo želeli da ubrzamo oporavak i vratimo se našoj normalnoj svakodnevici.U ovom tekstu daćemo vam više korisnih saveta i vežbi sa kojima ćete značajno popraviti situaciju u kratkom roku.

BOL U DONJEM DELU LEDJA UZROK

Sagnuli ste se da podignete dete ili izvučete kofer iz ormana – i osetili ste jak, prodoran bol u donjem delu ledja. Tačan uzrok ovog stanja najčešće i nije moguće sa preciznošću utvrditi, ali se zna da je problem nastao u strukturnim delovima kičmenog stuba – međupršljenskim diskovima i zglobovima (fasetni zglobovi), sakroilijačnim zglobovima (između karlice i kičme) ili okolnim mišićima i ligamentima. Problem je puno zastupljeniji kod gojaznih osoba,pušača sa oslabljenom mišićnom strukturom.Česta posledica ovakvih problema jeste cepanje vlaknastog prstena na obodu međupršljenskog diska i nastanak diskus hernije.Bolovi u donjem delu ledja pogađaju čak 4 od 5 osoba u odrasloj dobi makar jedanput u njihovom životu.Potrebno je naglasiti da je u pitanju simptom a ne bolest koji uzrokuju različiti faktori..Možemo ih podeliti u akutne i hronične.Bol u ledjima koji traje do 90 dana smatra se za akutno stanje,a sve preko toga smatra se hroničnim problemom.U oba slučaja je neophodno da se obratite vašem lekaru ,kako bi mogao postaviti dijagnozu i dati odgovarajću terapiju.U mnogo čemu možete i sami olakšati tegobe kod kuće ,postoje izuzetne vežbe za donji deo ledja,koji su pre svega jako dobra prevencija i trebali bi ste ih praktikovati svakodnevno..

ŠTA TO ČINI DONJI DEO LEDJA ?

Verujemo da je svako ko povremeno pati od bilo kog oblika lumbalgije u sebi pitao “kako nešto uopšte može ovako da boli”,verujte i nama je poznat ovaj osećaj,osetili smo par puta na svojoj koži. To može biti vrlo neugodan bol u donjem delu ledja i stomaka. Ono što našem telu nikako ne odgovara i pogoduje nastanku ovog problema je na prvom mestu gojaznost u predelu stomaka i povišen broj kilograma,težak fizički posao koji uključuje svakodnevno dizanje većih tereta i nezaobilazni stres koji moderan život nameće.Naš lumbalni- donji deo ledja nije imun na sve to,čak naprotiv vrlo je osetljiv.Njegovu komplesnu strukturu čine:
  • Pet lumbalnih pršljenova koji povezuju našu karlicu sa gornjim delom kičme.
  • Šest diskusa koji štite naše pršljenove i apsorbuju sve dolazeće udare.
  • Nervi i kičmena moždina koji provode impulse u naše mišiće iz mozga i njihova uloga je najsličnija sa “strujnim kablovima”.
  • Mali zglobovi koji nam obezbeđuju da sve funkiconiše kako treba i održavaju ujedno stabilnost i pokretljivost.
  • Ligamenti i mišići bez kojih je funkcija naše kičme nezamisliva ,jer nam daju snagu i takođe obezbeđuju stabilnost.
Kada se jave jaki bolovi u donjem delu ledja i kičme ,neki terapeuti savetuju strogo odmaranje i poštedu od svake moguće fizičke aktivnosti,ali ako se simptomi ne povuku ni 72 sata nakon mirovanja ,obavezno se javite u ambulantu da bi stručno lice moglo dati tačnu dijagnozu i odrediti terapiju za dalje.Sa druge strane postoje i drugi pristupi ovom problemu,pri kome je mirovanje i ležanje u krevetu najgori izbor za vas.Naše je da navedemo oba ova pristupa lečenju …

KAKO LEČITI BOL U DONJEM DELU LEDJA BEZ LEKOVA 

Ovom prilikom podelićemo sa vama par odličnih saveta,sa kojima možete značajno smanjiti postojeće tegobe.
Stavite hladan ili topao oblog na ledja..
  • Prema najnovijim saznanjima, treba stavljati hladne obloge, mada bol i napetost u leđima ublažavaju i često i umereno grejanje (tuširanje ili flaša vruće vode, termofor ili topao pokrivač).
Nemojte ležati u krevetu ko pokošeni ukoliko ne morate..
  • Nipošto nemojte ostati u krevetu, izuzev ako je bol u donjem delu ledja sa leve strane veoma oštar,tada je poželjno i da se obratite urologu ,jer je moguće da je u pitanju infekcija bubrega ili se pokrenuo bubrežni kamenac. U drugim slučajevima, mirovanje uglavnom dovodi do pogoršanja opšteg stanja i smanjenja pokretljivosti.Treba, dakle, nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, izbegavajući pritom one najbolnije položaje, ali i predugo sedenje.
Obratite se kiropraktičaru u vašem mestu …
  • Ovaj tretman nije bolan ,a kod čak 80 odsto pacijenata,bolovi u ledjima nestaju već posle prve seanse.
Vežbe za leđa na pilates lopti…
Predhodno se obavezno dobro izmasirajte,te se usredsredite na mišiće sa obe strane kičmenog stuba i lagano ih trljajte, ka snažnijem, pa zatim koristite veliku pilates loptu. Sedite na veliku loptu i laganim pokretima nogu crtajte po podu krugove prečnika desetak centimetara. Ovo “meko” i usporeno kretanje mobiliše karlicu i opušta mišiće duž kičmenog stuba i naročito se preporučuje za bol u donjem delu ledja kod žena srednjih godina .
Čudesna biljka Harpagofit
  • “Đavolja kandža” – Harpagofit , ima jaka protivupalna svojstva. Možete je koristiti u vidu gela, tableta ili ampula.
Nekoliko vežbi u mnogome će pomoći da se ublaže bolovi u donjem delu ledja i povrati pokretljivost vašeg tela  .

VEŽBE ZA DONJI DEO LEDJA

Vežbanje znatno ublažava bol u donjem delu ledja, ali se obavezno pre primene ovih vežbi posavetujte sa svojim lekarom, posebno ukoliko postoji opasnost od nastanka diskus hernije. Radite vežbe na podnoj prostirci ili debljem peškiru, a ukoliko osetite bilo kakav bol, odmah prekinite vežbe za istezanje ledja i sve slične vrste aktivnosti.
  1. Položaj sfinge :Ležite potrbuške oslanjajući se podlakticama o pod. Podignite vaš gornji deo ledja. Ostanite u tom položaju dok se bolovi u donjem delu ledja ne ublaže.
  2. Sklupčan i u ležećem položaju :Lezite na ledja i obema rukama privlačite kolena na grudi.Vaš donji deo ledja mora biti priljublen uz pod.Ostanite u tom položaju otprilike jedan minut.
  3. Ispravljeni i opušteni:U stojećem položaju, povlačeći zglob noge, zatežite velike prednje mišiće butine i opuštajte mišiće zadnje lože. Ovaj udobni položaj lagano isteže mišiće leđa i eliminišebol u donjem delu ledja.
  4. Ispruženi na leđima:Lezite na ledja ,levom rukom uhvatite spoljašnji deo kolena i lagano ga vucite na levu stranu – osetićete tegljenje u predelu zadnjice.Ostanite tako dvadeset sekundi i uradite istu vežbu drugom nogom:ponovite tri do četiri puta s obema nogama.
  5. Ispruženi na ledjima sa savijenim nogama – ovo su odlične vežbe za donja ledja:Ležite na ledja na pod, a noge, savijene u kukovima i kolenima pod pravim uglom, oslonite na pod. Ovaj položaj opušta leđne mišiće.
Osim što će ublažiti neugodan bol u donjem delu ledja kod žena ,ovo su ujedno i odlične vežbe za istezanje kičme kod oba pola čak i u trudnoći .Ukoliko ste u drugom stanju,možete ih primenjivati ali samo nakon odobrenja vašeg lekara.Za bolove u ledjima je opšta preporuka da se bavite sa plivanjem.Ono istovremeno opušta i jača naše mišiće na leđima idelano za sve nas koje muči bol u donjem delu kičme . Podrazumeva se da trebate imati pravilnu plivačku tehniku,jer u suprotnom nećete sebi puno pomoći.Poželjno je da vas prati i instruktor,da bi vam skrenuo pažnju na najvažnije stvari i dao vam neophodne savete.Najbolje je da koristite i naočare za plivanje,jastuke,prsluke da bi ste vaše telo na početku doveli u idealan položaj.Kada se tehnika savlada,ova oprema vam i neće biti neophodna.Postoji ceo program vežbi za jačanje mišića na leđima,koji će vas ujedno i opustiti i puno pomoći kod problema kakav je neprijatan bol u donjem delu ledja.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads