Ads header

Ads

Thursday, 22 January 2015

Đumbir


ĐUMBIR 

Latinski Zingiber officinale
Drugi naziv: gingibar, zumbir

Mnoge kulture i kuhinje koriste đumbir zbog jedinstvenog ukusa i divnog mirisa koji daje mnogim vrstama jela. Drugi ga cijene zbog njegovih ljekovitih svojstava.
Vijekovima je korišten u azijskim jelima, a u Europu i Sjevernu Ameriku stigao je u poslednjih nekoliko decenija.
Đumbir je kvrgavi korijen, svijetlosmeđe boje.
Možete pronaći organski đumbir u lokalnoj prodavnici zdrave hrane i to u dva oblika: sušeni, zreli i mladi korijen koji se razlikuju po boji (mladi je znatno blijeđi) .

Kakve su koristi od đumbira?

Jedan od sastojaka u đumbiru je i žuti pigment kurkumin. Veći dio kurkumina ostaje u probavnom traktu, gdje, kako se pokazalo, štiti od polipa, a vjerojatno i od raka debelog crijeva.
Duga je lista koristi po zdravlje koje donosi đumbir. Poznat je kao efikasan lijek protiv vrtoglavice, a ako ga izmiksate i namažete na čelo, ublažiće vam migrenu. Deluje antiinflamatorno, pa pomaže i u bolovima u zglobovima. Ako ste prehlađeni ili gripozni, đumbir će vam olakšati simptome. Takođe, dokazano je da potpomaže detoksikaciju i regeneraciju organizma. Đumbir čisti organizam od toksina,osvježava seksualni život, vraća vitalnost, odagnaje proljetni umor i prava je poslastica. Da ne govorimo koliko je važan za žene – ublažava PMS, drži pod kontrolom sindrom policističnih jajnika te poboljšava cirkulaciju maternice i zdjelice.
U Aziji postoji tradicija upotrebe đumbira protiv migrene. 
Recept izgleda ovako:
kada osijetite da će početi migrenozni napad, dvije kafene kašičice svežeg ili kafenu kašičicu suvog đumbira prelijte šoljom ključale vode, promiješajte, nacijedite pola limuna i polako popijte kada se malo prohladi. Ovaj napitak pije se na svaka četiri sata u trajanju od četiri dana. Na ovaj način smanjuje se intenzitet bola i proređuju se migrenozni napadi, pa je dobro čaj od đumbira piti preventivno.
Narendan svež koren đumbira, pomiješan sa sijeckanim bijelim lukom i sviježim listom ruzmarina je fantastičan preljiv za ribu (odlučite se za onu bogatu Omega 3 masnim kiselinama - skuša, losos, tuna). Pomešajte sve sastojke, dodajte malo morske soli, sok od pola limuna i malo maslinovog ulja. Ovaj preliv u svoj jelovnik obavezno treba da uvrste oni koji pate od povišenog holesterola, kao i ljudi koji boluju od artritisa. 
Đumbir je od velike pomoći svima koji pate od reumatoidnog ili osteoartritisa. 
Evo recepta za poslasticu koja im može značajno olakšati tegobe:
Narendajte 200g svežeg, dobro opranog đumbira, prelijte ga čašom sviježeg soka od ananasa i kuvajte na srednjoj vatri 15 minuta. Pred kraj kuvanja dodajte kašiku meda, promešajte i vrelu smesu sipajte u čistu teglu. Svakog dana pojedite po jednu kašiku ove poslastice ujutro i uveče. Ovo slatko od đumbira uvek treba da stoji u frižideru pijevača, profesora i svih osoba koje naprežu glasne žice, jer je đumbir jedan od najboljih prirodnih lijekova za laringitis – zapaljenje glasnih žica koje izaziva promuklost, gubitak glasa, suvoću i zapaljenje grla. Tada se preporučuje po jedna kašika ovog eliksira na svaka tri sata. 
Đumbir je od koristi i onima koji pate od išijasa. Ovim lijekom Egipćani ublažavaju bol koji prati išijas: tri kafene kašičice susamovog ulja, dve kafene kašičice đumbira i jedna kafena kašičica limunovog soka se pomiješaju i utrljaju u bolno mesto.
U kombinaciji sa nanom, đumbir je najefikasnije sredstvo protiv mučnine, naročito ako je u pitanju takozvana bolest putovanja, odnosno ako osećate nagon za povraćanjem dok se vozite brodom ili autobusom.

Kupka od đumbira pomaže ako imate koprivnjaču. Prelijte 250 grama svežeg đumbira sa pet litara ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata pa dodajte vodi za kupanje. Ostanite u kadi barem 15 minuta.

Đumbir je poznat po tome da ima pozitivan učinak na trudnice koje pate od jutarnjih mučnina. Đumbir u prahu pomiješan sa čašom vode je najbrži i najučinkovitiji način za liječenje ekstremne mučnine i jutarnje mučnine.

Smanjuje bol i upalu
Đumbir je poznat kao prirodni lijek protiv bolova. On je poznat po tome da ima protuupalna svojstva te da je snažan analgetik. Ljekovita svojstva koja se nalaze u đumbiru smanjuju bol koju uzrokuje osteoartritis ili artritis. 

Menstrualni grčevi
Preporučuje se da pijete čaj od đumbira sa smeđim šećerom.

Protiv žgaravice 
Čaj od đumbira je prirodni lijek za sve vrste bolesti. Za one koji pate od žgaravice idealan lijek je čaša vode sa đumbirom u prahu. 

Đumbir poput mnogih drugih biljaka i začina je super za smirivanje želuca. Ukoliko patite od probavnih problema nakon konzumiranja teških namirnica, možete koristiti đumbir kao lijek. Đumbir pomiješan sa kašikom meda može napraviti čuda za bol u trbuhu.

Zubobolja
Đumbir je također poznat kao najbolji domaći lijek za zubobolju. Trljanje desni sirovim đumbirom će vam olakšati bol.

Gdje nabaviti đumbir?
Ima ga u većini bolje snabdjevenih supermarketa, ali je bolje da ga uzimate u prodavnicama zdrave hrane jer je vjerovatno svježiji. Čim ga kupite, možete otkinuti jedan njegov krak i posaditi ga u srednje velikoj saksiji. Samo isjeckajte cijeli korijen na približno jednake dijelove i pobodite ih u zemlju. Zaljevajte obilno i svakodnevno. Imajte u vidu da on raste u širinu, pa ga na vrijeme premjestite u veću saksiju.

Kako ga koristiti?
Đumbir možete jednostavno narendati i staviti u razna jela, cijelog ga grickati ili miješati narendanog sa medom. Od njega možete praviti i divan čaj. Oljuštite ga i isjecite na tanke kriške. Prokuhajte vodu u šerpi i dodajte isječeni đumbir. Prekrijte poklopcem i pustite da se pari oko 20 minuta. Procijedite i dodajte med i limun.

Kako da odaberem dobar đumbir?
Ako nikada ranije niste kupovali đumbir, pronalazak svježeg komada može biti veoma težak. Prvo ga pomirišite – ako je miris snažan, onda je riječ o zdravom đumbiru. Najbolje bi bilo da probate jedan njegov krak. Ako je ukus ljut i intenzivan, sigurno je ispravan.

Da li ima sporednih efekata?
Toksičan je samo u ekstremno velikim dozama.U nekim slučajevima đumbir se preporučuje trudnicama protiv mučnine, ali sa velikom rezervom (sedativno dejstvo), pa se ipak treba posavjetovati sa ljekarom. Pored toga, veća količina đumbira (preko 5 grama) kod pojedinih osoba može izazvati i neželjena dejstva: mučninu, gorušicu, bolove u stomaku ili vrtoglavicu. Treba voditi računa o tome da đumbir sprečava (smanjuje) zgrušavanje krvi, pa kod osoba koje imaju krvarenje (iz bilo kojih razloga) treba ograničiti upotrebu.
Kod nekih ljudi đumbir može izazvati povišenu temperaturu. Takođe ako imate kamen u žuči, đumbir može pogoršati njegove simptome. Uvijek se konsultujte s ljekarom prije upotrebe, jer može da oslabi ili ojača dejstvo lijekova koji se uzimaju protiv hroničnih bolesti.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads