Bijeli luk ima dezinfekcijsko, antibakterijsko i fungicidno djelovanje, uporedivo s najboljim antibioticima, ali kada ga konzumirate na prazan stomak dejstvo je mnogo jače!
Međutim, šta se desi kada jedete bijeli luk na prazan želudac?
Naučnici su otkrili da konzumiranje bijelog luka na prazan stomak povećava njegovu efikasnost kao prirodnog antibiotika. To se dešava zato što su bakterije otkrivene i ne mogu se odbraniti od “strašnog bijelog luka”.
Bijeli luk sadrži oko 400 aktivnih materija, bogat je vitaminima i mineralima: adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.
Redovnom primjenom podstiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi, bolesti srca. Odličan je antioksidant, pa štiti organizam od dijelovanja slobodnih radikala.
0 comments:
Post a Comment