Branje i prerada:
Beru se najprije zreli plodovi, zatim sjemenke, list, cvijet, kao i nezreli plodovi koji se mogu spremiti u slamu da potpuno dozriju. List se sabire u proljeće, a cvijet za vrijeme cvatnje, a suše se na zraku. Koru s drveta treba skidati na proljeće ili na jesen.
Ljekovito djelovanje
Mušmula sadrži mnogo vitamina C, šećea i pektina te je, u nedostatku boljih sredstava, vrijedna pažnje u liječenju
- potiče na rad žlijezde slinovnice i želučane žlijezde i djelotvorna je u liječenju tih poremećaja, pogotovo u ljudi starije dobi i kod proljeva
- mesnati dio dobar je laksativ
- pripravci od ploda i lista zaustavljaju krvarenja
- u pučkoj medicini od sjemenki koje bubrenjem u vodi stvaraju sluz pripremaju se oblozi za razne ozljede kože
- sjemenke inače sadrže mali postotak cijanovodične kiseline, pa nisu preporučljive za upotrebu, ali u kontroliranim količinama koriste se za otapanje kamenaca u bubregu i mjehuru
- nedozrela mušmula steže sluznice te se koristi za zaustavljanje krvarenja u usnoj šupljini, kao što je krvarenje zubnog mesa, zuba, afti i drugih krvarenja; proljeva, dizenterije te u svim slučajevima kad je potrebno stezanje tkiva, ali i protivupalno djelovanje. U tim slučajevima pogodni su pripravci od lista, jer u njemu je najviše tanina.
ČAJ
(za spomenuta oboljenja)
1 jušna žlica usitnjenih svježih zelenih plodova, 2 dl vode.
Priprema:
vrućom vodom preliti mušmule, poklopiti i nakon 1 sata procijediti.
Upotreba:
piti do 2-3 šalice čaja protiv proljeva, a potiv krvarenja zubnog mesa grgljati i ispirati usnu šupljinu više puta dnevno.
KOMPOT
za navedena oboljenja
1 kg mušmula, 1 kg šećera, 0,5 lit vode
Priprema. Mušmule očistiti, izrezati na sitnije komade, preliti šećerom
rastopljenim u vodi, dobro izmiješati i kuhati otprilike sat vremena na laganoj vatri.
Malo ohladiti i uliti u pripremljene sterilizirane staklenke, te hermetički zatvoriti.
Uporaba. Uzimati u više navrata, po 1 dcl.
MARMELADA OD MUŠMULA
Sastojci :
2 kg mušmula
1 kg šećera
10 kapi ekstrata vanilije ili ruma
3 dl vode
Priprema marmelade:
Mušmule ogulite i stavite ih u lonac, skupa košticama, sa šećerom i vodom ih prokuhajte.
Kad su kuhane, dodajte im vaniliju ili rum.
Propasirajte ih kroz sito za juhu, ide polako, ali se isplati.
Vruć pekmez stavite u vruće sterilizirane tegle i dobro ih zatvorite.
Ostavite da se ohlade polako. Okus joj je posebno fin i nekako baš marmeladast, mušmule su pune pektina i brzo se zgusnu u divnu marmeladu.
Kod konzumiranja mušmula treba voditi računa i o slijedećem...
Nemojte pretjerivati s konzumiranjem mušmula, iako njihova kašasta slatkoća zna zavarati. U većoj količini teže su probavljive i mogu dovesti do dijareje. Razaberite i nemojte jesti plodove koje je zahvatila plijesan. Držanjem u hladnjaku biće duže u jestivom stanju, ali pazite kod predugog stajanja mogu uhvatiti plijesan.
0 comments:
Post a Comment