Ads header

Ads

Thursday, 24 July 2014

Nevenova mast


Sastojci:

6 žlica domaće masti, nesoljene
40 cvjetova nevena (svježih) – samo latice
prstohvat kamilice (po želji) ili 2-3 kapi nekog eteričnog ulja, najbolje lavande
10 – 15 g pčelinjeg voska

Priprema:

1. Najprije pročistiti (oprati) mast – mast se stavi u plastičnu posudu i zalije hladnom vodom. Muti se mikserom neko vrijeme. Izlije se voda i doda nova hladna voda i ponovo miksa i tako nekoliko puta dok mast ne postane bijela i lagana, kao krema. Vodu u potpunosti izliti iz masti nakon zadnjeg pročišćavanja.

2. Mast se ugrije da bude vruća, ako ima vode, pustiti se da ispari, stave se latice pržiti dvije minute.

3. Pusti se preko noći stajati, poklopljeno.

4. Drugi dan se zagrije, procijedi kroz gazu, sve se dobro pritisne, tako da sav sok izađe.

5. Doda se 10 g pčelinjeg voska dok je još smjesa topla ili više, ako se želi tvrđa krema. 

Vosak se rastapa na vrlo niskoj temperaturi, ne smije vreti, jer ćemo sve hranjive sastojke uništiti na visokoj temperaturi.

6. Ako vam krema nema ugodan miris, to se može ustanoviti dok je prvi dan smjesa na štednjaku. Može se dodati prstohvat svježih ili suhih cvjetića kamilice.

7. Kako procjenjujem tvrdoću kreme – kad se topi vosak u posudici s kremom, žličicu kreme stavim hladiti na tanjurić. Ako nije dovoljno gusta, dodajem još voska, tako da ne moram čekati da mi se sva krema ohladi
.
8. Ulijte kremu u lončiće, zatvorite i spremite na hladno mjesto.

Ako se radi o osjetljivoj koži ili koži beba, ne dodaje se eterično ulje. 

Za miris je dovoljna kamilica. Mast je odlična za njegu dječje kože kad dođe do osipa zbog iritacije. 

Odlična je kod rana koje zacjeljuju. 

Rana zaraste i oljušti se za 2-3 dana. 

Nije za otvorene rane.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads