Ananas je voćka koja potječe iz Srednje i Južne Amerike, gdje ga je 1493. godine otkrio Kolumbo i donio ga španjolskoj kraljici Izabeli.
Ubrzo se pokazalo da ananas prevenira skorbut, bolest koja je na dugim putovanjima napadala mornare zbog nedostatka vitamina C u ishrani. Od tada je, kad god je to bilo moguće, ananas uvrštavan kao obavezan dio jelovnika posade prekooceanskih brodova. Tek je kasnije otkriven uzrok ove bolesti i o vitaminu C se više saznalo.
Ananas se naglo proširio po čitavom svijetu. Vrlo brzo postao je popularan i u Europi, gdje se danas u staklenicima uzgaja i u hladnijim krajevima. Jedna šalica ananasa izrezanog na kockice sadrži oko 76 kcal. To je niskokaloričan plod bez masnoća. Ima preko 15 vrsta minerala, magnezij, kalij, kalcij i željezo, a naročito obiluje manganom. Osim vitamina C bogat je i vitaminima B grupe. Ananas sadrži enzim bromelin, koji je sličan pepsinu, našem snažnom enzimu za probavu bjelančevina.
Kolut ili dva svježeg ananasa preporučuje se nakon težeg ručka ili večere s mnogo mesa, jer ono ima puno proteina. Djelotvoran je i pri detoksikaciji i čišćenju organizma, te razgranji suvišnih masnoća i mršavljenju.
Ublažava upale i djeluje protiv virusa i bakterija. Svježe iscijeđen sok pomaže kod groznica i visoke temperature jer jača imuni sistem.
Štiti od visokog krvnog tlaka i začepljenja krvnih žila te uklanja višak vode iz tijela.
Prevencija je osteoporozi i lomovima kostiju.
0 comments:
Post a Comment