Nažalost, danas je rijetko nalazimo na našim jelovnicima, ali postoje i oni koji se tradicionalno dugi niz godina neće odreći ove mirisne delicije.
Dunja u sirovom obliku skoro da je nejestiva zbog svoje kiselosti, ali je zato odličan materijal za pripremanje velikog broja poslastica. Ovo voće je idealna zimska namirnica zbog svoje dugotrajnosti i činjenice da je dostupna u periodu od kasne jeseni pa sve do mjeseca februara.
Birajte čvrste i blijedožute plodove koji su najsvježiji, a izbjegavajte mekane, smećkaste nijanse sa dosta crnih točkica koji ukazuju na već dotrajalu voćku. Od velikog broja zdravstvenih blagodati posebno se ističe uloga u poboljšanju probave i čuvanju zdrave crijevne flore, kao i poboljšanju krvne slike.
Napravite već danas neku ukusnu poslasticu. Naš prijedlog su zapečene dunje. Jednostavno dunju razrežite na dva dijela, izdubite sredinu sa košticama i u nju stavite šećer. Pecite dok dunje ne dobiju zlatnu boju i šećer se rastopi.
Ukoliko niste ljubitelj poslastica, sigurni smo da bar nećete odliti posebnom mirisu dunje na vašem ormaru
0 comments:
Post a Comment