Ads header

Ads

Sunday, 3 November 2013

Nastala je sezona gljiva, pročitajte nešto što niste znali o njima

Svako godišnje doba donosi neku vrstu finih plodova koje sami možemo ubrati ili prikupiti, a jesen u tome prednjači. Među obiljem hrane koja nam se u ovom periodu nudi su i gljive koje su mnogima omiljena hrana. lako se najčešće grupiraju u voće ili povrće, one zapravo spadaju u gljivice. Neke su otrovne, a neke izuzetno zdrave.


Sadrže veoma malo holesterola i praktično nemaju masti ni natrija u svom sastavu. Obiluju kompleksom D vitamina i na taj način oslobađaju energiju iz masti, bjelančevina i ugljikohidrata u hrani.
Neke vrste gljiva potiču imunološki sistem i dobre su u borbi protiv raka. Linoleinska kiselinasprečava nastanak raka dojke i prostate. Gljive mogu konzumirati i dijabetičari jer ne sadrže masnoću i potiču normalno funkcioniranje jetre, gušterače i endokrilnih žlijezda. Sadrže prirodan inzulin i enzime koji pomažu pri snižavanju šećera u krvi.
Za vegetarijance je izrazito bitno da često jedu gljive jer su one najveći izvor potrebnih sastojaka kojih nema u voću i povrću. Međutim, treba biti pažljiv s konzumiranjem jer prevelika  količina gljiva može uzrokovati mučninu, vrtoglavicu ili jake grčeve u želucu.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads