Ads header

Ads

Tuesday 29 October 2013

Recept za pripremu surutke

Surutka odnosno sirutka je tečnost koju dobijemo iz kravljeg mlijeka prilikom izrade sira. Tečnost je bogata mineralima, vitaminima, aminokiselinama, proteinima i drugim po naš organizam zdravim tvarima.

S obzirom da se radi o tekućini, ona brzo stiže do svih organa putem kojih se nadoknađuju svi nedostaci u našem organizmu. Zbog niske PH vrijednosti prijenos do organa je veoma brz i učinkovit.
U jednoj litri sirutke možemo naći svega 360 kilokalorija, što je upola manja vrijednost od one koju sadrži svježe mlijeko. Pored spomenutog, sirutka u sebi sadrži za nas neophodne bjelančevine.
Minerali koje možemo pronaći u sirutki održavaju tonus ćelija i sprečavaju visok krvni tlak, moždani udar i infarkt. Proteini sa druge strane sprečavaju osteoporozu, reguliraju kolesterol, zaustavljaju djelovanje zubnog kamenca, povećavaju mišićnu masu, jačaju imunitet, smanjuju stres i ono najvažnije, regeneriraju jetru.

Treba znati da intenzivna ishrana sirutkom, u svim njenim originalnim ili derivatnim oblicima, dovodi do brže regeneracije bolesnih mjesta u organizmu.

1 litru mlijeka staviti na vatru da prokuha, pa u još vruće mlijeko dodati sok od limuna. Na 1 litru mlijeka ide sok dobiven iz jednog limuna. Ostaviti sve da se ohladi, te tako ohlađeno pretočiti u boce koje držite u frižideru.
Talog koji se dobije na dnu se može iskoristiti kao dodatak za pitu zeljanicu ili sirnicu.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads