Ads header

Ads

Tuesday 1 October 2013

Plavi patlidžan i zdravlje


Plavi patlidžan u svojoj kori i mesu sadrži sastojke veoma korisne u borbi protiv raznih bolesti. Rezultati istraživanja pokazuju da je plavi patlidžan izrazito zdrav, te da ga trebamo konzumirati što češće.

U sebi ovo povrće sadrži pravo bogatstvo u obliku mnogih vlakana, vitamina B1 i B6, te kalija. Također, plavi patlidžan je bogat izvor bakra, magnezija, mangana, fosfora, nijacina i folne kiseline.
Sve gore spomenute materije, plavi patlidžan u sebi sadrži u većem omjeru nego drugo tamnoplavo povrće koje poznajemo. Baš je to razlog zbog čega ova namirnica treba da pronađe put do naših kuhinja.
Potvrđeno je da je plavi patlidžan dobar u borbi protiv kolesterola, a razlog tome je sadržaj nasunina u kori patlidžana. Naime, nasunin koji možemo pronaći u kori plavog patlidžana je veoma dobar antioksidant koji sprečava oksidacijske degeneracije lipida, čime sprečava i nastajanje kolesterola.
Preventivna uloga patlidžana vidljiva je u prevenciji oboljenja u čijem napredovanju angiogeneza ima značajnu ulogu. Naime, angiogeneza među ostalim učestvuje u rastu malignih tumora i njihovom širenju po organizmu tako što snabdijeva stanice raka kisikom i hranjivim materijama, a rezultati istraživanja provedenih u Japanu pokazuju kako nasunin sprječava angiogenezu te da on može da bude od pomoći u prevenciji oboljenja povezanih s ovom pojavom.
Stručnjaci savjetuju da se ishrana bogata plavim patlidžanom koristi u kontroli dijabetesa tipa 2. Baš zbog balansa visokog sadržaja vlakana i slabo rastvorljivih ugljikohidrata čini ovo povrće idealnim za reguliranje razine šećera u krvi.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads