Ads header

Ads

Saturday 19 October 2013

Konzumiranjem dvije kockice crne čokolade dnevno, što je oko 30 kalorija, može da se smanji pritisak a pritom ne goji, saopštili su njemački naučnici u studiji objavljenoj u SAD

Već je poznato da je čokolada u malim količinama zdrava, ali se do sada nije znalo da crna čokolada, bogata kakaom i s malo šećera i masnoće, može da smanji pritisak, objasnio je Dirk Taubert sa Univerziteta u Kelnu.
Taubert je ispitao grupu od 44 ljudi od 56 do 73 godine, među kojima je bilo 20 muškaraca i 24 žena, u periodu od januara 2005. do decembra 2006. godine. Učesnici su bili podijeljeni u dvije grupe – prva grupa je tokom 18 nedjelja uzimala svaki dan dvije kockice crne čokolade ili 6,3 grama čokolade koja sadrži 30 miligrama polifenola. Druga grupa je konzumirala istu količinu, ali bijele čokolade, koja ne sadrži polifenole. Polifenol je supstanca, odnosno veoma snažan antioksidans, koji se nalazi u brojnim biljkama i voću, kao što je grožđe i ima osobinu da opušta arterije i samim tim i pritisak u njima. Naučnici su konstatovali na kraju istraživanja da su osobe koje su uzimale crnu čokoladu imale znatno manji pritisak, bez promjene tjelesne težine i krvne slike, odnosno povećane glukoze i lipida (masnoće). Pritisak se nije promijenio kod druge grupe, koja je uzimala bijelu čokoladu bez polifenola.
Istraživanje je objavljeno u najnovijem broju američkog medicinskog časopisa “Journal of The American Medical Association”.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads