Ads header

Ads

Tuesday 17 September 2013

Tušt-ljekovita biljka iz dvorišta

Jeste li znali da korov koji raste u vašem vrtu, zvan tušt je vrhunski lijek, k tome i besplatan!
Ukoliko imate svoj vrt i volite ga održavati čistim da nema previše trave oko plodova koje uzgajate, sigurno ste naletjeli na ovu biljku koju većina nas smatra korovom. Čak ste je vjerojatno čupali i bacali u blagom neznanju koliko je to biljka zapravo zdrava.
Tušt ja jako mala biljka, crvenkaste stabljike i zelenog sočnog lista. Otporna je na visoke i niske temperature, na sušu te uspijeva na zemlji najlošije kvalitete.
Tušt je bogat antioksidansima, vitaminima A, B, C i E pa čak i omega-3 masnim kiselinama. Od svih biljaka koje u svom sastavu imaju omega-3 masne kiseline, tušt ima najviše. Jedna žlica tušta sadrži 300-400 mg omega-3 masnih kiselina, dok ostale biljke imaju od 40-200 mg. Zbog svog bogatstva omega-3 masnim kiselinama ova biljka pozitivno će utjecati na organizam, regulirati će loši kolesterol i spriječiti bolesti srca i krvotoka.
Bogat je betakarotenom, ima ga čak više i od mrkve. Sadrži vitamin C, magnezij, mangan, željezo, vitamin B2, kalij, fosfor i mangan te alkaloide, flavonoide, glutaminsku kiselinu, oksalnu kiselinu i sluzavu tvar.
Djeluje antigljivično i antimikrobno. Idealan je za osobe koje imaju probleme s probavom i mokraćom. Koristi se ukoliko imate razne parazite u crijevima jer djeluje kao blago sredstvo za čišćenje odnosno pražnjenje crijeva.
Sluzava tvar čini ga pogodnim za osobe koje imaju problema s žgaravicom, gastritisom i zatvorom.
Preporuča se i osobama koje imaju kožne bolesti kao što su psorijaza, akne i opekotine. Također, snižava tjelesnu temperaturu odnosno koristi se kod svih oboljenja jer jača cijeli organizam.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads