Ads header

Ads

Saturday 14 September 2013

Sok od krompira - Čudesni lijek nadohvat ruke

Blagotvorna svojstva sirovog krompira odavno su poznata narodnoj medicini, no unatoč tomu prevladava mišljenje da se krompir ne smije konzumirati sirov.

Riječ je o zabludi, jer u sirovom obliku krompir je vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica.

Od zabluda vezanih uz konzumaciju krompira, valja spomenuti prevladavajuće mišljenje da ga je prije uporabe nužno oguliti, jer je ljuska krompira otrovna.

Zapravo, ljuska zdravog, organski uzgojenog krompira ne sadrži nikakve tvari koje bi bile štetne po zdravlje.

Ono što jest opasno je nedozreo krompir zelene ili mjestimice zelene kore, kao i krompir koji je proklijao. Opasnost se krije u solaninu -  toksinu koji nastaje u klicama i zelenim dijelovima krompira.

No, možete ga se lako riješiti tako da prije uporabe uklonite dijelove ljuske s klicama (''očima'') i pozelenjenu koru.

Krompirom protiv mnogih teških bolesti


O ljekovitosti krompirova soka pisali su mnogi uvaženi stručnjaci za ljekovito bilje poput Ivana Lesingera i dr. Jovana Tucakova.


Lesinger smatra da je krompirov sok prirodno sredstvo za liječenje gastritisa, jedne od najraširenijih bolesti današnjice.

U tu svrhu preporučuje uzimati po jednu žlicu soka krompira razrijeđenog s malo vode, pola sata prije doručka, ručka i večere.

U terapiji čira želuca i dvanaesterca savjetuje svakodnevno uzimati pola dcl krompirova soka natašte i zatim po pola decilitra pola sata prije ručka i večere.

Dr. Jovan Tucakov tvrdi da sok od krumpira ima blagotvoran utjecaj na snižavanje razine šećera u krvi, kao i u liječenju bolesti pluća i organa za disanje, čak i kod teških
oboljenja poput emfizema.

Budistički svećenik Tomizawa, autor knjige ''Put do zdravog života: raka se ne treba bojati'', tvrdi da svakodnevno ispijanje dva dcl soka od krompira može uvelike pridonijeti izlječenju od raka i drugih teških bolesti.

Učinkovitost krumpira u suzbijanju karcinoma postupno se dokazuje i u znanstvenim istraživanjima.

Profesor Kagamin s medicinskog sveučilišta u Akiti (Japan), uspio je iz sirovog krompira izdvojiti tvar koja se pokazala učinkovitom u suzbijanju rasta tumorskih stanica kod laboratorijskih miševa.

Rezultate tog istraživanja objavio je na međunarodnom kongresu lige za borbu protiv raka, održanom u Njemačkoj.
Sok krumpira također se primjenjuje kao dio poznate Brojsove terapije protiv raka.

U zadnje vrijeme krompir sve više dobiva na važnosti kao učinkovito sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, ali i kod srčanih oboljenja, visokog tlaka, dijabetesa, lumbaga, reumatskih bolesti itd.

Neovisno o pozitivnim učincima u tretmanu teških bolesti, pijenje soka od sirovog krompira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta.

Također, pomaže pri uklanjanju učestalih glavobolja i menstrualnih bolova.

Osjećate li se slabo ili iscrpljeno, ujutro i uvečer popijte sok napravljen od jednog krompira srednje veličine, jedne mrkve i jabuke, i u roku od dva tjedna ponovno ćete biti u formi.

Blagodati krompirova soka:
  • jača imunitet
  • čisti organizam od otrova
  • njeguje problematičnu kožu
  • koristi se kao dio terapije protiv raka
  • pomaže kod gastritisa i drugih želučanih tegoba
  • smanjuje razinu šećera u krvi
  • pomaže kod bolesti jetre i bubrega
  • štiti od kardiovaskularnih bolesti

Ljuska krompira prirodno je sredstvo za detoksikaciju organizma i izvor mnogih nutrijenata.

Konzumirate li krompir zajedno s ljuskom, osobito sirov, unijet ćete u organizam niz vrijednih sastojaka poput ugljikohidrata, bjelančevina, vitamina C i B6, kalija, željeza, magnezija i cinka.

Važno je imati na umu da se vitamin C kuhanjem gubi, što je uistinu velika šteta, jer u sirovom krumpiru srednje veličine (150 grama) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45% preporučenog dnevnog unosa tog vitamina.

Između ostalog, vrlo je djelotvoran u njezi problematične kože, te osigurava čist i blistav ten, bez akni i mitesera.

Zahvaljujući antiseptičkim svojstvima, odličan je čistač problematične kože, a budući da sadrži velik udio C vitamina i škroba, hrani kožu i sprečava njezino starenje.

Ako se nariba i u obliku maske nanese na lice, očistit će i zategnuti kožu, te izgladiti sitne bore.

Usto, može pomoći u borbi protiv celulita. U tu svrhu, dovoljno je kriškama sirovog krompira redovito masirati kritična mjesta.

Priprema soka:

Sok od krompira vrlo je jednostavno napraviti. Prije svega, krompir dobro operite i uklonite s njega sve klice i zelene dijelove kore.

Potom ga naribajte, stavite u lanenu krpu i iscijedite sok. U  tu svrhu možete uporabiti i sokovnik.

Sok uvijek pijte svježe pripravljen, a radi poboljšanja okusa možete ga pomiješati s voćem i povrćem po izboru, primjerice jabukom i mrkvom, sokom od limuna ili medom
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads