Ads header

Ads

Sunday, 15 September 2013

Šljive na vrhu liste voća sa antioksidansnim djelovanjem

Nutricionisti tvrde da se na vrhu liste od 24 vrste voća, sa najjačim antioksidansnim djelovanjem, nalazi šljiva. Suha šljiva u odnosu na drugo suho voće ima dvostruko veću antioksidansnu moć. U sastavu suhih šljiva nalazi se koncentrovan sorbitol i vlakna, koja im daju veći laksativni efekat u odnosu na svježe šljive. Ali zato i svježe i suhe šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalijuma, vlakana, vitamina, a u tragovima se može naći magnezij i željezo. U bilo kojem obliku ova voćka je izuzetno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, kao i neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Ove supstance pripadaju porodici fenola, čija je antioksidansna uloga potvrđena u različitim naučnim istraživanjima. U sto grama šljiva ima čak 87 grama vode i jedanaest grama ugljenih hidrata. Od vitamina ima najviše C i E, betakarotena i folne kiseline. Kada je riječ o mineralima, bogata je sa kalijumom, fosforom, magnezijumom, natrijumom. Pri kupovini šljiva treba voditi računa da su plodovi čvrsti, neoštećeni i da imaju peteljku. Površina treba da bude malo zamagljena, što pokazuje da se sa šljivama dobro postupalo. Imajući na umu da brzo dozrijevaju, u frižideru mogu da se čuvaju najviše tri dana. Treba da su odvojene u papirnatoj kesi, jer dozrijevajući oslobađaju etilen, koji ubrzava zrenje ostalog voća i povrća koje se nalazi u frižideru. Osim toga, izvađene iz frižidera treba izvjesno vrijeme da odstoje na sobnoj temperaturi, jer im se na taj način vraća maksimum sočnosti i slatkoće. Zamrznute šljive, po pravilu, mogu da se čuvaju u zamrzivaču, najduže tri mjeseca. Prije nego što se stave u zamrzivač treba da se prepolove i da im se izvade koštice. Tako prepolovljene redaju se na tanjir sa kožom nadole, pa onda zamrzavaju. Tek potom, stavljaju se u plastične kese i ponovo vraćaju u zamrzivač

Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads