Ads header

Ads

Sunday 15 September 2013

Ljekovita biljka - Kadulja ili žalfija

--Kadulja ili žalfija je ljekovita biljka poznata i pod latinskim imenom Salvia officinalis. Kadulja je u krugovima struke poznata pod imenom Folia Salviae.
Kadulja raste na kamenitom tlu Dalmacije i Hercegovine. Ona je zbijeni grmić, do 60 cm visine, bogat ograncima koji su obrasli ovalnim s obje strane gusto maljavim listovima sa slabo nazubljenim rubovima. U pršljenastim nakupinama razvijeni su cvjetovi ljubičasto plavičaste boje. U prirodi se nadaleko osjeća njezin jaki ugodan miris.
Sabire se lišće i mlade grane — prije cvatnje ili dok nije biljka još potpuno rascvjetala. Cvate od svibnja do srpnja, a suši se u hladu.
U obliku čaja žalfija se upotrebljava protiv bolesti dišnih organa i plućnih bolesti; kao sredstvo za jačanje apetita protiv kašlja, gripe, krvavog proljeva, znojenja, reume i za oporavak poslije teških bolesti. Jača želudac i podstiče na rad. Čaj je dobar i za ispiranje usta kod upale. Dobar je protiv smetnji kod menstruacije i hemoroida; protiv svih unutarnjih bolesti: jetre, bubrega i živčanih bolesti. Svježim listovima trljaju se zubi i zubno meso. Kao čaj: jedaća žlica na dva decilitra ključale vode. Pije se triput dnevno po jedna šalica. Može se pripremiti i s vinom: u litru bijelog vina stavi se 8 jedaćih žlica sitno isjeckanog čaja. To se 10 dana kvasi. Od tog vina pije se mala čašica poslije ručka i večere. Uzima se dvadeset dana u mjesecu. Ne valja pretjerivati u upotrebi.

U ljekarstvu upotrebljava se samo kaduljino cvijeće i lišće. Kadulju se koristi protiv znojenja, za jačanje, za bolju probavu, za okrepu srca, za ispiranje i grgljanje.
Naljev: 2—3 žlice kadulje prelije se s pola litre ključale vode. Pije se triput dnevno po šalicu; djeluje kao sirup za opće jačanje živaca, poboljšava probavu, aktivira cirkulaciju krvi, regulira menstruaciju kod žena, smiruje san i uklanja noćna znojenja. Upotrebljava se kod ispiranja desni, krajnika i čirića u ustima.
Liječi rane koje teško zarašćuju, proširenje i sužavanje vena i služi protiv svraba.

Kadulja sadrži eterično ulje s elementima tujona, cineola, salvona, borneola, gumastih tvari, tanina, škroba, smole i još nekih tvari.

Preuzeto sa: http://herba5plus.blogspot.com/2013/08/ljekovita-biljka-kadulja-ili-zalfija.html
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads