Stručnjaci savjetuju da bismo trebali pojačati unos žuto-narandžastog voća i povrća ako se želimo dodatno zaštititi od raka mokraćnog mjehura, piše Ordinacija.hr. Ako želite smanjiti svoj rizik od raka mokraćnog mjehura, probajte s povećanom konzumacijom voća i povrća, no posebno onog žute ili narandžaste boje. Naime, istraživači Centra za rak univerziteta s Havaja su ustanovili kako žene koje konzumiraju više voća i povrća žute ili narandžaste boje imaju 52 posto manje izglede dobivanja dijagnoze raka mjehura. Voće i povrće žuto-narandžaste boje bogato je vitaminom A, C i E, betakarotenima i alfa-karotenima – sve redom nutrijentima koji pomažu našem tijelu obraniti se od bolesti na nekoliko načina; štite nas od učinka molekula slobodnih radikala, snizuju krvni pritisak, snizuju razinu lošeg holesterola (LDL-a) te ojačavaju imunitet. Probajte s marelicama, dinjom, grejpom, bundevama, bućama, mrkvom i ananasom
0 comments:
Post a Comment