Ads header

Ads

Monday, 23 September 2013

Hrana kao lek: Začini koji leče

Nema ništa lepše nego nekom jelu dodati neku začinsku biljku koju ste kupili na pijaci ili čak ubrali u prirodi. Osim što daju lepu aromu jelu, ove biljke su i lekovite.

Ukoliko nemate sveže biljke, možete da ih koristite u ishrani i u obliku eteričnih ulja. Pri tome pripazite da eterična ulja nabavljate od proverenih dobavljača i naravno, oprezno dozirajte. Ako eterična ulja konzumirate oralno, imajte na umu da je dovoljno da unesete u organizam najviše tri kapi – svih eteričnih ulja - po obroku.  Dodajte ih jelu tek pred posluživanje.  


BOSILJAK 
Bosiljak je dobar za probavu. Odličan je uz salate, supe i testenine. 


KADULJA 
Kadulja smanjuje znojenje, nalete topline, zaustavlja laktaciju i pročišćava grlo. Najbolje se slaže uz supe, jela iz rerne i u nekim sosovima. 


RUZMARIN 
Ruzmarin smatraju i  prirodnom zamenom za aspirin jer smiruje nervni sistem  i jača probavu. Odličan je u varivima, supama, a lepu aromu daje i  pečenjima. 
  
KAPARKapar smiruje gasove i nadutost. Najbolji je u supama, sosovima i prelivima. 

KORIJANDERKorijander je efikasan kod mokraćnih infekcija , a daje aromu povrću i supama. 

PERŠUNPeršun osvežava dah. Snažan je diuretik, odličan kod infekcije mokraćnih puteva. Poslužuje se uz gotovo sva jela s mesom i ribom i neizostavan je začin u supama i čorbama. 
  
BELI LUKBeli luk je prirodni antibiotik. Dobro se slaže sa svim jelima, prija uz ribu, maslinovo ulje, salate i variva.

Preuzeto sa: Ljekovite biljke
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads