Gotovo svi znaju za prednosti koje nam pruža bijeli luk, ali o ovoj čudesnoj biljci sigurno ne znate sve...
Ovo su rijetko poznate činjenice i otkrića o bijelom luku:
Sirov, svježe nasjeckan ili samljeven ima najbolji učinak na čovjekovo zdravlje. Ako ne možete podnijeti njegov miris i morate ga skuhati, morat ćete upotrijebiti barem četiri i pol češnja kako bi on imao jednaki učinak.
Iako se ponekad naziva 'smrdljiva ruža', zapravo može izliječiti biljku ruže od napada lisnih ušiju.
Neugodnog zadaha nakon konzumiranja riješit ćete se ako popijete limunov sok ili pojedete nekoliko kriški limuna.
Miris bijelog luka najintenzivniji je nakon što ga nožem usitnimo ili sameljemo.
Ako ga nanesemo na rane, one brže zarastaju.
Nasjeckan sirovi luk, kad ga nježno utrljamo na ciljano područje, može suzbiti prištić.
Proklijali bijeli luk gubi neke od svojih zdravstvenih prednosti, ali se i dalje može koristiti.
Sastojak pod imenom diallyl disulfid u luku može smanjiti stanice raka crijeva. Spomenuti sastojak je sto puta učinkovitiji od ostalih antibiotika u smanjivanju probavnih tegoba uzrokovanih bakterijama.
Preporučuje se dnevna dozu od dva do četiri grama svježe nasjeckanog bijelog luka; 600 do 1.200 mg dnevnog unosa ekstrakta; dvije tablete od 200 mg tri puta dnevno ako je riječ o duboko zamrznutom luku; 4 ml dnevno ako govorimo o tekućem ekstraktu; 20 ml dnevno tinkture luka ili 0,03 do 0,12 ml tri puta dnevno ako koristite ulje luka.
Koliko god čudesan bio, ipak nije za svakoga. Trebali bi ga izbjegavati oni koji koriste lijekove za razrjeđivanje krvi jer bijeli luk potpomaže zgrušavanje krvi. Također, luk se ne bi trebao konzumirati prije operacije
0 comments:
Post a Comment