Anis (lat. - Pimpinella anisum, engl. - anise) je biljka cijenjena od biblijskih vremena, koja se spominje još u Evanđeljima.
Anis je poznat po svojim aromatičnim začinskim i ljekovitim svojstvima.
Rimljani su često njime začinjavali kolače da bi izbjegli tromost crijeva i smetnje probave.
To mu je priskrbilo naziv Solamen intestinorum - "tješitelj crijeva".
I dan danas anis je jedna od najdjelotvornijih biljaka za liječenje probavnih smetnji, ali i drugih tegoba.
Ljekovitost anisa
Anis duguje svoj specifičan osvježavajući miris eteričnom ulju anetola.
Ostale vrijedne tvari koje sadrži su vitamini A, C i B kompleks te minerali kalij, kalcij, željezo, bakar, mangan, cink i magnezij.
U liječenju se koriste zrele sjemenke anisa ili njihovo ulje.
Žvakanje sjemenki anisa djeluje laksativno te otklanja loš okus i zadah iz usta.
Anisovo ulje je popularno od davnina jer...
- poboljšava probavu
- potiče iskašljavanje
- sprječava rast bakterija
- zaustavlja grčeve
- smanjuje nadutost
- djeluje kao tonik
- ima afrodizijačka svojstva
- smanjuje upale
Čaj od anisa prvenstveno se propisuje za probavne probleme poput tromosti crijeva, povraćanja, nadutosti i mučnine.
Poznato je i njegovo ljekovito djelovanje kod astme, bronhitisa, kašlja različitog porijekla i oboljenja pluća.
Pospješuje izlučivanje mokraće i donosi olakšanje kod vodene bolesti.
Dvije žličice ploda anisa prelijte s dva dcl kipuće vode, pustite da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje, zatim procijedite.
Blagodati za bebe i djecu
I dojilje i dojenčad imaju koristi od njega jer potiče izlučivanje mlijeka, a njegovo umirujuće djelovanje tijekom dojenja prelazi i na bebu.
Čaj od anisa snažno se preporučuje dojenčadi i maloj djeci, budući da jača želudac, blago dezinficira želučanu sluznicu te pomaže protiv grčeva i drugih bolova.
S druge strane, anisova vodica od velike je pomoći djeci kad im curi nos.
Anisom protiv parazita i nametnika
Anisove sjemenke pospješuju istjerivanje glista kod djece.
Anisovo ulje uništava uši i sićušne parazite koji uzrokuju šugu.
Možete ga koristiti pomiješano s drugim baznim uljem kao tretman za kožne iritacije.
Samo ili u kombinaciji sa sirom ulje je prvorazredan mamac za miševe i za privlačenje pčela, kada u blizini nema cvijeća.
U veterinarskoj struci često se spominje kao moćno terapijsko sredstvo za crijevne tegobe kod konja i pasa.
Uzgoj anisa
Sjeme anisa najbolje klije kada je mlađe od dvije godine. Sadi se u rano proljeće, kada se vrijeme počinje proljepšavati.
Najbolje uspijeva na sunčanom mjestu u pomalo suhom, dreniranom, bogatom, ilovastom tlu.
Ne zahtijeva puno brige, osim čišćenja korova i lagane gnojidbe.
Anis u kulinarstvu
Ulje, sjemenke i mlado lišće anisa široko se primjenjuju u kulinarstvu.
Najčešće se koristi u desertima, ali ako ste odvažniji možete ga dodavati u slana jela.
Ovaj začin ugodno će aromatizirati rižu, nabujak, kolač od kestena, kompot, marmeladu.
Slaže se s korjenastim povrćem, bundevom i porilukom, a od voća s kruškama, šljivama i citrusima.
Uvijek se dodaje na kraju kuhanja. Kao napitak najčešće se koristi u obliku čaja ili likera.
Postoji i zvjezdasti anis, koji ima slična svojstva. Kod suhog prženog sjemena okus je jači.
Puding od crne riže s anisom
Sastojci:
- 1 šalica crne riže
- 2 1/5 šalice vode
- 1 šalica kokosovog mlijeka
- 2 žlice meda
- žličica anisa
Skuhajte crnu rižu u vodi. Zatim dodajte joj prstohvat soli, med i kokosovo mlijeko.
Kuhajte na jakoj vatri dok ne zavri, zatim pustite neka se lagano krčka 10-15 minuta, povremeno miješajući. Neka smjesa bude kremasta, ali da se vide zrna riže.
Potkraj dodajte anis, ugasite vatru i neka stoji pola sata. Opet povremeno promiješajte i tada je spremno za serviranje.
0 comments:
Post a Comment