Ads header

Ads

Wednesday, 11 September 2013

Anis - neprocjenjiva pomoć kod probavnih i dišnih tegoba

Anis (lat. - Pimpinella anisum, engl. - anise) je biljka cijenjena od biblijskih vremena, koja se spominje još u Evanđeljima.
Anis je poznat po svojim aromatičnim začinskim i ljekovitim svojstvima.
Rimljani su često njime začinjavali kolače da bi izbjegli tromost crijeva i smetnje probave.
To mu je priskrbilo naziv Solamen intestinorum - "tješitelj crijeva".
I dan danas anis je jedna od najdjelotvornijih biljaka za liječenje probavnih smetnji, ali i drugih tegoba.


Ljekovitost anisa


Anis duguje svoj specifičan osvježavajući miris eteričnom ulju anetola.
Ostale vrijedne tvari koje sadrži su vitamini A, C i B kompleks te minerali kalij, kalcij, željezo, bakar, mangan, cink i magnezij.
U liječenju se koriste zrele sjemenke anisa ili njihovo ulje.
Žvakanje sjemenki anisa djeluje laksativno te otklanja loš okus i zadah iz usta.

Anisovo ulje je popularno od davnina jer...
  • poboljšava probavu
  • potiče iskašljavanje
  • sprječava rast bakterija
  • zaustavlja grčeve
  • smanjuje nadutost
  • djeluje kao tonik
  • ima afrodizijačka svojstva
  • smanjuje upale

Čaj od anisa prvenstveno se propisuje za probavne probleme poput tromosti crijeva, povraćanja, nadutosti i mučnine.
Poznato je i njegovo ljekovito djelovanje kod astme, bronhitisa, kašlja različitog porijekla i oboljenja pluća.
Pospješuje izlučivanje mokraće i donosi olakšanje kod vodene bolesti.
Dvije žličice ploda anisa prelijte s dva dcl kipuće vode, pustite da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje, zatim procijedite.


Blagodati za bebe i djecu


I dojilje i dojenčad imaju koristi od njega jer potiče izlučivanje mlijeka, a njegovo umirujuće djelovanje tijekom dojenja prelazi i na bebu.
Čaj od anisa snažno se preporučuje dojenčadi i maloj djeci, budući da jača želudac, blago dezinficira želučanu sluznicu te pomaže protiv grčeva i drugih bolova.
S druge strane, anisova vodica od velike je pomoći djeci kad im curi nos.


Anisom protiv parazita i nametnika


Anisove sjemenke pospješuju istjerivanje glista kod djece.
Anisovo ulje uništava uši i sićušne parazite koji uzrokuju šugu.
Možete ga koristiti pomiješano s drugim baznim uljem kao tretman za kožne iritacije.
Samo ili u kombinaciji sa sirom ulje je prvorazredan mamac za miševe i za privlačenje pčela, kada u blizini nema cvijeća.
U veterinarskoj struci često se spominje kao moćno terapijsko sredstvo za crijevne tegobe kod konja i pasa.


Uzgoj anisa


Sjeme anisa najbolje klije kada je mlađe od dvije godine. Sadi se u rano proljeće, kada se vrijeme počinje proljepšavati.
Najbolje uspijeva na sunčanom mjestu u pomalo suhom, dreniranom, bogatom, ilovastom tlu.
Ne zahtijeva puno brige, osim čišćenja korova i lagane gnojidbe.


Anis u kulinarstvu


Ulje, sjemenke i mlado lišće anisa široko se primjenjuju u kulinarstvu.
Najčešće se koristi u desertima, ali ako ste odvažniji možete ga dodavati u slana jela.
Ovaj začin ugodno će aromatizirati rižu, nabujak, kolač od kestena, kompot, marmeladu.
Slaže se s korjenastim povrćem, bundevom i porilukom, a od voća s kruškama, šljivama i citrusima.
Uvijek se dodaje na kraju kuhanja. Kao napitak najčešće se koristi u obliku čaja ili likera.
Postoji i zvjezdasti anis, koji ima slična svojstva. Kod suhog prženog sjemena okus je jači.

Puding od crne riže s anisom

Sastojci:
  • 1 šalica crne riže
  • 2 1/5 šalice vode
  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • 2 žlice meda
  • žličica anisa

Skuhajte crnu rižu u vodi. Zatim dodajte joj prstohvat soli, med i kokosovo mlijeko.
Kuhajte na jakoj vatri dok ne zavri, zatim pustite neka se lagano krčka 10-15 minuta, povremeno miješajući. Neka smjesa bude kremasta, ali da se vide zrna riže.
Potkraj dodajte anis, ugasite vatru i neka stoji pola sata. Opet povremeno promiješajte i tada je spremno za serviranje.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads