Ads header

Ads

Tuesday, 6 August 2013

Sok od koprive

Nastavljamo sa receptima koji su pozitivni i dobri za naše zdravlje, koji su nam potrebni da u ovim teškim vremenima otrova koji nas okružuju održimo koliko toliko dobro zdravlje. Da ne pricam opet koliko je kopriva zdrava biljka ,a uz to još kad dodajemo agrume kombinacija u svakom slucaju ne moze da nevalja. Kopriva je dobra za osobe s bubreznim bolestima i pomaze kod slabokrvnosti. Koprivu ili žaru trebate brati na mjestima gdje bas nema nekih otrova i ispušnih plinova. Po mogućnosti u prirodi na većim visinama i naravno s rukavicama. Ukoliko sok nece dugo stajati onda ga i ne zagrijavamo jer je tada aroma kopriva intenzivnija i bolja. Količinu šećera možete mijenjati u ovisnosti od vaših želja. 


Sirup i sok od Koprive



Za tri litra soka otprilike nam je potrebno:

- 30-40 vrhova
- 3l hladne vode
- 5-6 agruma po vašem izboru ( može i kombinacija limun, grejp, narandža) 
- pola kile šećera koji dodajemo kada sok odstoji

Priprema:

- Uberite oko 30-40 vrhova mlade koprive (pod vrhom se podrazumijeva vrh biljke i 3-4 lista ispod).

- Dobro operemo naranče, limun, grejp i koprivu

- U vodu stavite koprive i narezane agrume ( nasjeckane na sitnije komade poslije cijeđenja)

- Zatvorimo posudu i ostavimo da odstoji 24 sata 

- Sutra rukama dobro izgnječite sastojke pa procijedite 

- Dodati šećer, ugrijati dok ne provri i odmah skinuti

-Ostaviti da se ohladi i sipati u staklene flaše i čuvati u frižideru

Uživajte !!! 

Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads