Ads header

Ads

Monday 12 August 2013

lecenje depresije | anksioznosti | stresa

lecenje depresije | anksioznosti | stresa 


Lecenje depresije i  lecenje anksioznosti.Prirodni preparati mogu biti odličan lek protiv napetosti,nesanice i nervoze, ali u slučaju težih psihičkih poremećaja treba ih koristiti veoma oprezno jer u kombinaciji sa propisanom terapijom neretko izazivaju kontraindikacije
Sigurno ne postoji osoba koja nije osetila dejstvo stresa, stanje čije je štetno dejstvo gotovo nemoguće izbeći. Ogroman broj ljudi ublažava napetost i nervozu uzimajući sedative na svoju ruku, bez konsultacije sa lekarom. Svako samoinicijativno lecenje depresije ili lecenje anksioznosti  može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje, naročito ako se ta vrsta medikamenata uzima duže vreme i u neadekvatnim količinama.  Kao alternativu, fitoterapeuti preporuručuju čajeve i tinkture na bazivalerijane,matičnjaka,kantariona,hmelja i lavande.Međutim i sa njima treba biti oprezan ukoliko se već uzimaju sedativi koje je prepisao lekar, jer kombinacija zvaničnih i alternativnih lekova može imati štetno dejstvo.

Čaj od valerijane za lečenje anksioznosti

 Odoljen ili valerijana jedna je od najpoznatijih biljaka koje se koriste za lečenje anksioznosti ,nervne napetosti i nervoze, kao i epilepsije i histerije. Ova biljka ispoljava sedativna i spazmolilička svojstva, smanjuje lokomotorne aktivnosti i smiruje agresivno ponašanje. Zbog uspavljujućeg dejstva valerijana smanjuje pažnju i koncentraciju pa ie ne treba uzimati pre vožnje, rukovanja mašinama i uređajima,kao i drugih aktivnosti koje zahtevaju visoku koncentraciju. Često se kombinuje sa drugim sedativnim biljkama, kao Što su melisa, hmelj, nana i kamilica. Kako se koristi? 
čaj od Valerijane
  • Preliti kašićicu sitno seckane valerijane sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 15 minuta. 
  • Procediti i piti pre spavanja ili po potrebi, nckoliko puta dnevno.
  • Tinktura: Uzimati 20-30 kapi tinkture valerijane razblažene šoljicom vode ili čaja 2-3 puta dnevno, obavezno pre spavanja.
Napomena: Valerijana ne sme da se koristi za vreme trudnoće, naročito za vreme dojenja,pri istovremenoj primeni sedativa, barbiturala,benzodiazepina, hipnotika, antipsihotika i drugih depresora, a apsolulno su zabranjeni narkoticii alkohol koji pojačavaju njeno dejstvo. 
Velike doze ove bilike mogu izazvati glavobolju, nemir, nesanicu i omamljenost.

 Čaj od matičnjaka protiv nesanice

Ovu biljku prijatnog mirisa koji podseća na limun fitoterapeuti preporučuju za lečenje raznih psihofizičkih poremećaja.Primenjuje se samostalno ili u kombinaciji sa drugim travama , u vidu
čaja ili tinkture u slučaju srčanih aritmija, grčeva mišića, nesanice, povišenog krvnog pritiska i uznemirenosti.
Kako se koristi?
čaj od matičnjaka
  • Preliti kašičicu sitno iseckanog maličnjaka sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 15 minuta. 
  • Procediti i piti pre spavanja ili po potrebi nekoliko puta dnevno.

Kantarion čaj za lecenje depresije

Reč je o još jednoj izuzetno korisnoj biljci čije se sedativno dejstvo zasniva na supstanci pod nazivom hipericin.Korisli se u slučaju blažih oblika depresije, kao i protiv čitavog niza drugih bolesti.Podstiče rad endokrinih žlezda.otklanja nervozu,grčeve na nervnoj bazi iaritmiju.
Kako se koristi?
čaj od kantariona: Preliti kašićicu sitno iseckanog kantariona sa 2 dl ključale vode i ostaviti
poklopljeno da odstoji 15 minuta.Procediti i piti pre spavanja ili po potrebi nekoliko puta dnevno.

Napomena: Kantarion se ne sme  piti u većim dozama i koncentracijama,kao ni u kombinaciji sa antidepresivima jer smanjuje njihovo dejstvo.

Hmelj kao lek za nervozu

Ova biljka poznata je kao veoma dobar prirodni sedativ pa se zbog toga koristi u terapiji bolesti nervnog sistema - za lecenje depresije ,lecenje anksioznosti ,
za umirenje, uspostavlja psihičku ravnotežu i jača nerve. 
Hmelj sadrži dosta visok procenat hormona sličnih estrogenu pa se
preporučuje ženama u menopauzi, kao i za ublažavanje predmenstrualnog sindroma,
Kako se koristi?
Čaj od hmelja:
  • Preliti dve kašičice cvetova hmelja sa 2,5 dl kljućale vode i oslaviti da odstoji poklopljeno 10 minuta. Procediti i piti u gutljajima pola sata pre spavanja. 
  • Po želji zasladiti lipovim medom.
Napomena: U većoj dozi hmelj izaziva trovanje koje se manifestuje kao mučnina.povraćanje,glavobolja i usporavanje cirkulacije. Gojazne osobe trebalo bi da
izbegavaju čaj od čistog hmelja jer otvara apetit.

Lavanda za nesanicu

Lavanda se od davnina koristi za lečenje nesanice,ali i težih psihičkih poemećaja. Tople, opuštajuće kupke od ove biljke obezbeđuju miran san, dok čaj od lavande smiruje nervozu i uznemirenost.
Efekat čaja od lavande je skoro pa trenutan.
Kako se koristi?
čaj od lavande priprema 
  • Preliti dve kašičice cvetova lavande sa 2 dl vrele vode.ostaviti da odstoji poklopljeno 10 minuta i procediti. 
  • Piti najviše dve šolje dnevno, jednu obavezno pre odlaska na počinak.
 Napomena: Lavandu ne bi smele da konzumiraju osobe koje imaju problema sa jetrom, žuči kao i kod čira na želudcu ili dvanaestopalačnom crevu. 

LEČENJE STRESA - NAMIRNICE ZA BOLJE RASPOLOŽENJE

Lisnato zeleno  povrće glavni je izvor folne kiseline, čiji nedostatak izaziva zaboravnost i depresiju. Naime,manjak ove supstance uzrokuje pad serotonina u mozgu, a to za sobom povlači i loše raspoloženje.Plodovi mora često se nazivaju hrana za mozak jer sadrže veliku količinu selena, minerala koji je u organizmu prisutan u tragovima, a znaćajno popravlja
raspoloženje. Osim kod morskih plodova, selena ima i u žitaricama i mesu. lako ga mnogi izbegavaju zbog neprijatnog mirisa, neka istraživanja pokazala su da beli lukotklanja umor i razdražljivost, dok kapsacin iz ljutih papričica podstiče lučenje endorfina - "hormon sreće". Nikako ne treba zaboraviti ni čokoladu koja zahvaljujući hemijskom sastavu (sadrži teobromin,feniletilamin, triptofan, kofein), poboljšava raspoloženje i smanjuje napetost.

AROMATERAPIJA ZA LEČENJE ANKSIOZNOSTI

Postoji nekoliko eteričnih ulja koja imaju svojstva, a mogu se primenjivati u obliku raspršivača,kupki ili za masažu.Nervozu i napetost ublažiće i svakodnevno kupanje u toploj vodi u koju se stavi nekoliko kapi ulja kamilice,lavande, ruže,bergamota ili crvene žalfije (ne treba je koristiti tokom prvih 20 nedelja trudnoće). Korisne su i masaže uljima od slatkog badema ili semenki grejpfruta kojima se dodaju dve kapi lavandinog i geranijumovog ulja i kap ekstrakta kamilice. Preporučljivo je da se vazduh u prostorijama osveži sa po nekoliko kapi ulja crvene žalfije, ružinog i sandalovog ulja, kojise rastvore u vodi i stave u raspršivač.

VEŽBE DISANJA PROTIV STRESA

Disanje je jedna od najjednostavnijih tehnika kojima se podstiče prirodni odgovor organizma na stresnervozu ili anksioznost. Vežbe se mogu izvoditi nekoliko puta dnevno, sa ispravljenim leđima, u sedećem položaju. Vrh jezika treba da bude postavljen tik iznad gornjih prednjih zuba i u tom položaju treba ga držati tokom cele vežbe.
Vazduh se izdiše kroz blago otvorena usta:
  • isprazniti pluća uz ispuštanje zvuka (slično vetru)
  • zatvoriti usta, udisati vazduh i brojati do četiri
  • zadržati vazduh dok se ne izbroji do sedam
  • izdahnuti vazduh kao u prvom koraku i izbrojati do osam.
Vežbe se praktikuju u ciklusima od po četiri ponavljanja i delotvorne su za lecenje depresije i stresa
Share this Video :

1 comment:

  1. Koliko su stvarno učinkovita eterična ulja provtiv stresa
    i anksioznosti?

    ReplyDelete

ads