Svi smo već upoznati s činjenicom da je ribu potrebno konzumirati 2 do 3 puta tjedno. Njenom konzumacijom smanjujemo rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući bolesti srca, srčani udar, dijabetes tipa 2, visoku razinu kolesterola, visok krvni tlak i pretilost.
No, riba neće imati ljekovite moći ako nije svježa. Kako biste prepoznali svježu ribu i uživali u njenom okusu, ali i nutritivnim vrijednostima, donosimo vam savjete pomoću kojih ćete to uspjeti.
Cijela riba
Oči trebaju biti bistre i čiste
Ako je riba stara, oči će poprimiti sivkastu boju. To ne znači da nije sigurna za jelo, ali definitivno nije toliko ukusna i zdrava.
Pogledajte cijelu ribu
Sjaji li se? Izgleda li čisto i ima boju metalika? Ili ste primijetili mrlje na njoj i nema sjaja? Ako je tako, onda nije svježa.
Pomirišite ju
Svježa riba treba mirisati na čistu vodu, sol ili krastavce. Ni pod kojim uvjetima ne smije imati neugodan miris.
Pogledajte škrge
One bi trebale biti žarko crvene boje. Ako je riba stara, škrge će imati boju izblijedjele cigle.
Riblji fileti
Pogledajte ima li tekućine
Ako je tekućina prisutna, ona treba biti bistra, a ne poput mlijeka. Mliječna tekućina fileta je prvi znak truljenja.
Pritisnite meso prstom
Ako ste u mogućnosti, filet svakako pritisnite prstom. Udubljenje bi trebalo nestati. Ako otisak prsta ostaje duže vrijeme, filet nije svjež.
No, riba neće imati ljekovite moći ako nije svježa. Kako biste prepoznali svježu ribu i uživali u njenom okusu, ali i nutritivnim vrijednostima, donosimo vam savjete pomoću kojih ćete to uspjeti.
Cijela riba
Oči trebaju biti bistre i čiste
Ako je riba stara, oči će poprimiti sivkastu boju. To ne znači da nije sigurna za jelo, ali definitivno nije toliko ukusna i zdrava.
Pogledajte cijelu ribu
Sjaji li se? Izgleda li čisto i ima boju metalika? Ili ste primijetili mrlje na njoj i nema sjaja? Ako je tako, onda nije svježa.
Pomirišite ju
Svježa riba treba mirisati na čistu vodu, sol ili krastavce. Ni pod kojim uvjetima ne smije imati neugodan miris.
Pogledajte škrge
One bi trebale biti žarko crvene boje. Ako je riba stara, škrge će imati boju izblijedjele cigle.
Riblji fileti
Pogledajte ima li tekućine
Ako je tekućina prisutna, ona treba biti bistra, a ne poput mlijeka. Mliječna tekućina fileta je prvi znak truljenja.
Pritisnite meso prstom
Ako ste u mogućnosti, filet svakako pritisnite prstom. Udubljenje bi trebalo nestati. Ako otisak prsta ostaje duže vrijeme, filet nije svjež.
0 comments:
Post a Comment