Ads header

Ads

Saturday 31 August 2013

5 razloga zašto jesti lubenice

Imate dojam da vam stalno treba nešto slatko i ne možete si pomoći? Što biste napravili kad bi vam netko rekao da postoji način da utažite tu prokletu želju za slatkišima, a da pritom ta idealna namirnica ne sadrži masti, natrij ili kalorije? Čini se nemoguće, ali lubenica je savršeno rješenje za gašenje žudnje za slatkišima kad god osjetite potrebu jesti nešto zabranjeno.

Ljeto je u našim krajevima dušu dalo za lubenice, tako da nemate razloga ne iskoristiti priliku koja vam se pruža. No, osim što su iznimno osvježavajuće, postoje i drugi razlozi zbog kojih biste lubenice što prije trebali uključiti u svoju prehranu.
1. Jača imunitet
Konzumiranje lubenica može ojačati vaš imunološki sustav jer one imaju visok sadržaj vitamina C, koji je snažan antioksidans, i pomaže u spriječavanju raznih bolesti. Također, redovito konzumiranje namirnica koje sadrže vitamin C može zaštititi i same tjelesne stanice od brojnih štetnih čimbenika.
2. Antioksidans
Likopen je antioksidans poznat po sprečavanju srčanih bolesti, a može spriječiti i rak prostate. Lubenica sadrži vlakna, kalij (koristan za živčani sustav), magnezij, folnu kiselinu i beta-karoten (antioksidativna svojstva)... Stoga iskoristite prednosti lubenice koja ne zahtijeva kuhanje da bi oslobodila svoja antioksidativna svojstva. Brrr, kuhana lubenica, bolje da nismo zamislili ovu scenu...
3. Pomaže liječiti rane
Lubenica ima ljekovit učinak, tako da može pomoći i u liječenju lakših ozljeda.
4. Bogata vlaknima i kalijem
Osim gašenja žeđi, lubenica je dobra za tijelo i jer uklanja toksine, a posebno se preporuča osobama koje imaju problema s bubrezima.
5. Poboljšava seksualni život
Mnogi stručnjaci preporučuju lubenice u prehrani jer je utvrđeno da sadrži citrulin, koji ima učinke slične Viagri. Kada uđu u tijelo, pretvaraju se u arginin – aminokiselinu koja je korisna za krvožilni sustav jer daje elastičnost stijenkama arterija. Dakle, umjesto plavog – crveno!
Lubenica se preporučuje i u dijetama za mršavljenje jer ima malo kalorija i daje osjećaj sitosti. Potiče izlučivanje toksina iz tijela i pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Još niste otišli do tržnice!? E, svašta
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads