Ads header

Ads

Tuesday 23 July 2013

zdraviji rostilj



Ljeto je vrijeme rostilja. Ima li veceg uzitka? Na zalost, rostilj moze dovesti do stvaranja karcinogenih hemikalija u hrani. Na srecu, moguce je smanjiti kolicinu nezeljenih supstanci i uzivati u rostilju znajuci da ste ucinili sve da svojoj familji i prijateljima omogucite ukusan i zdraviji obrok. NYT2010062812371399CEvo nekoliko ideja kako da se ovo nezabilazno ljetno iskustvo poboljsa.

1. Smanjite kolicinu procesiranih mesnih prozvoda. Umjesto virsli i slicnih preradjevina koristite meso zivotinja uzgojenih na pasnjacima, svjezu ribu i povrce na rostilju.

2. Smanjite kolicinu mesa. Neka povrce bude glavni dio obroka , a meso prilog.

3. Pripremite namirnice tako sto cete ih djelimicno ispeci u rerni ili na ploci i zatim ih dovrsiti na rostilju. Krace vrijeme na rostilju znaci manje izgorenih i crnih mjesta koja mogu biti kancerogena. 3. Nemojte jesti izgorene i ugljenisane dijelove.

 4. Marinirajte meso. To ce poboljsati ukus i pomoci da se smanji formiranje otrovnih spojeva, pogotovo ako u marinadi koristite zacine kao sto su djumbir, ruzmarin i kurkuma.

 5. Izbjegavajte zapaljive tecnosti ili samozapaljive pakete da biste inicirali vatru u rostilju na ugalj. Njihova upotreba ce ostaviti sloj toksicnih hemikalija na hrani. Sibice ili upaljac sa malo novina su sasvim dovoljni. Ako je moguce, najbolje rjesenje bi bio rostilj na gas.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads