Ads header

Ads

Wednesday, 17 July 2013

Za prevenciju raka je bolje konzumirati raznoliku hranu nego suplemente


Dodaci prehrani su vrlo popularni, ali ljudi moraju biti educirani i biti oprezni prilikom korištenja tih proizvoda kako bi se smanjio rizik od dobivanja raka.

"Znanstvenici još uvijek nisu sigurni da li su minerali, ljekovito bilje i druge tvari koje se konzumira u obliku tableta, kapsula, tableta, tekućina i zapravo spriječiti rak," komentirao je Sally Scroggs, iz Centra za prevenciju raka na Sveučilištu u Teksasu.

Ženska zdravstvena istraživanja su pokazala da vitamin E i C, primjerice, velik broj ne spriječiti rak. Nalazi iz drugih studija upućuju na to da neki dodaci mogu povećati rizik od raka koji utječe na ravnotežu hranjivih tvari u tijelu.

"Ako jedete puno povrća, voća, cjelovitih žitarica i graha, te bi trebao dobiti dovoljno hranjivih tvari, uključujući vlakna, vitamine i minerale koje vaše tijelo treba kako bi se smanjila šanse za dobivanje bolesti poput raka," dodaje Scroggs.

"Uzimanje tableta ne može zamijeniti zdravu prehranu."

On je sugerirao da treba jesti puno hrane koja ima hranjive tvari potrebne za borbu protiv raka, kao što su beta-karoten, selen, likopen, resveratrol i vitaminima A, C i E.

Dok Scroggs savjetuje oprez, postoje neke situacije u kojima uzimanje dodataka može se koriste ljudi, posebno onih koji ne dobivaju dovoljno hranjivih tvari zbog alergije na hranu, a zbog kroničnih bolesti ili genetike.

To uključuje i žene koje su trudne ili doje, ljudi koji su u opasnosti od nedostatka vitamina D ili pate od osteoporoze, ljudi koji su u opasnosti zbog nedostatka vitamina B-12, uključujući i one koji su stariji od 50 godina i vegani koji ne konzumiraju životinjske proizvode.

Scroggs kaže da ako razmišljate o konzumiranju dodataka prehrani, posavjetujte se najprije sa svojim liječnikom ili dijetetičar.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads