Ads header

Ads

Wednesday 17 July 2013

Bokvica - Ljekovitost i recepti

Iako mladi trputac lišća koristi u hrani kao zdrava i vrlo hranjiva salata, ova biljka je još uvijek puno bolje poznat po svojim ljekovitim svojstvima. U našim dvadeset vrsta trputca raste u stambenim područjima, uz prometnice, livadama i pašnjacima, u šumi i na drugim mjestima. Oni su svugdje. Nije otrovna ili štetna.

Prema obliku lišća i cvijeća međusobno razlikuju, neke autohtone vrste koje su rasprostranjene i koriste se kao lijek: žena, širokolista trputac (Plantago major l.) Muškarac, uskolista trputca (P. lanceolata l.) I srednje (trputca str. mediji l.).

U većini vrsta trputec listova razvijaju se u rozete u dnu stabljike koja nije granata i nema lišća, ali završava tabloid cvašću ružnih sitnih cvjetova. Sve tri vrste su trajne zeljaste biljke sa listovima u rozeti, a na svakom ističu lučnim živaca koji povezuju na vrh popisa, kruna je isključen. Cvatu od proljeća do zime. Neki od davnina koristi kao lijek, mnogo više ljudi nego u školskoj medicini za liječenje mnogih bolesti i kao sredstvo profilaktičke (zeleno lišće i sok od popisa kao rano proljeće terapije vitamina).

Svatko će odmah, bez oklijevanja, kažu da je najbolje priviti list trputca rezovi. Također djeluje protiv upale kože i sluznica, povećava izlučivanje tekućine u plućima, što olakšava iskašljavanje guste suhe sluzi iz dišnog sustava, smanjuje učestalo mokrenje i povoljno djeluje na probavne organe: proliv, katar , grčevi, čir na dvanaesniku i želucu. To se koristi za ublažavanje kašlja. Listovi se beru dok biljka cvjeta i samo mlade, zdrave, neoštećene lišća, a korijen izdvaja godišnje. Koristi se svježe i suho lišće, rijetko cijela biljka i korijen.

Kemijski sastav i djelovanje svih triju vrsta trputca su gotovo isti, tako da kućanstva potrebe sve tri mogu koristiti zasebno ili mješoviti. Ljudi su najviše cijene, a najčešće se koristi širokolista, velike ili ženska bokvica. U svim organima biljke ima heterozida aukubozida i enzim invertaze, emulzina, tirozinaza i koagulaza. Popis ima oko četiri posto tanina, pektin, limunska kiselina, vitamin C, a saponosides fitoncida imaju antibakterijsko moć. Sjeme ima sluga, masnoća, proteina i šećera.

Trputac ili bokvica uspješno koristi u bolesti dišnog sustava, posebno u jakim katar, kašalj, hripavac, plućne astme pa čak i tuberkuloze.

Pročišćava krv, pluća i želuca kao nijedna druga biljka, tako da je dobro za sve ljude koji su anemični ili imaju loše krvi, slabe pluća i bubrega, blijeda, imate osip, ekcem ili kašljanja, hrapav ili su vrlo tanki i unatoč obilje hrane. Pomaže djecu i loša, da je unatoč dobroj prehrani zaostaju.

Stare knjige o bilju može pročitati da ako jedete svakodnevno osam grama sjemena trputca, što sprečava stvaranje kamenca. Osim toga piti čaj od trputca.

Trputac sirup očistiti krv od svih "nečistoća" i štetnih tvari. Dan uzeti jednu žlicu i žličicu sirup djeca prije svakog obroka.

Bokvica je dobar lijek za liječenje rana svih vrsta - čak i otvorenim (čak i pješice), ogrebotina, posjekotina, uboda osa, ugriza bijesnih pasa, zmija otrovnica i životinje (u ovim posljednjim samo hitne ako je liječnik) .

Svježe lišće slomiti između ruku i pomiješati s malo soli i staviti oko vrata, liječi gušavost.

Stavite list trputca na cipele, da ozdravi plikove.

Bilo maligni oteklina splasne ako njeguje svježe slomiti lišće. Lišće pomoći čak s malignim bolestima žlijezda. U tim slučajevima, dobro svježi mažuran, u hitnim slučajevima mogu se sušiti, staviti maslinovo ulje. Mažuran treba staviti u bocu, preliti maslinovim uljem i ostaviti 10 dana toplim. Uz složeni mažuranovim ulja utrljati pogođene žlijezde, a zatim staviti zgnječen list bokvičin i kravatu krpu (zavoj). Za kratko vrijeme nastupit će poboljšanje. Bokvičino lišće toplo preporuča s trombozom.

U fitokozmetici sok od trputca je poznat kao učinkovito sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica s gnojnim kože. Pripreme trputca su korisne za otklanjanje smetnji u probavnim organima, a za tu svrhu postoje posebna voće bombona od trputca, koja se može kupiti u ljekarnama biljnim.

Recepti:


Tea:

Top puna žličica lišća staviti u litru vode, pare, neka stoje kratko. Čaj trputac list treba piti koliko god je to moguće topliji. To je najbolje popiti šalicu čaja u jutarnjim satima, a nakon toga jednu do dvije šalice na dan, a drugi u večernjim satima, prije spavanja. To omogućuje potrošaču da imaju mirnu noć.

Čaj spoj:
Top puna žličica mješavine trputca i majčine dušice u jednakim dijelovima opariti sa litru vode.

Pokriće ostavlja:
Svježe lišće trputca oprati zgniječiti surfanje kuhinjski valjak (oklagija) u lisnatom kašu i staviti na oboljelo mjesto.

Sirup:

Tuck mladi listovi trputca, oprati ih dobro i čiste vode. Kada se osuši, lišće samljeti brusilica i iscijediti sok kroz ekran od lišća. Dakle litre soka miješati s dva kilograma šećera, i kuhajte 10 minuta. Pijte jednu žlicu sirupa prije svakog obroka. Držite ga u hladnjaku.

Akne:
Pomiješajte 15 grama svježe iscijeđenog soka trputca sa 10 grama masti vrhnje. Dodajte nekoliko kapi ružinog ulja. Dlaka je koža kojoj akne.

Pomiješajte za jaču tijela:
U jednom kilogramu čistom planinskom meda, dodajte 300 g svježeg lišća trputca (žena) koji su prethodno dobro oprane, osušene na vodu i tlo u meso stroj ili u blenderu. Prije svakog obroka snimljen kašičice ovaj balzam. U narodnoj medicini, ova smjesa se smatra vrlo učinkovit za mnoge zdravstvene probleme.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads