Ads header

Ads

Thursday 21 May 2015

Ljekovita svojstva biljke zova



Zova ili bazga je jako ljekovita biljka koja je dosta poznata po tome što regulira stolicu, pročišćava krv, te poboljšava apetit.

Zova je biljka puna vitamina, a ljekovita svojstva su sadržana u svim njenim dijelovima. Cvjetovi zove su sitno bijeli, a ističu se sa ugodnim i jakim mirisom.
Cvjetovi zove u sebi sadrže eterična ulja u kojima ima flavonoida, glikozida, klorogenske kiseline, tanina i pektina. Plod pak sadrži glikozide, tanine, te malo eteričnog ulja. U plodu možemo pronaći i šećer, voćne kiseline i vitamin C.
Spomenuti dijelovi biljke, i oni koje još nismo spomenuli, su bogati željezom, natrijem i kalijem. Čaj od cvijeta zove pomaže u slučaju groznice, a dobar je i za stimuliranje znojnih žlijezda. Također, čaj od zove potiče lučenje mokraće, te liječi neuralgiju i išijas.
Ako zovi dodamo i kamilicu, lipu i koru vrbe, tada imamo čaj koji ublažava simptome gripe, upale gornjih dišnih putova i reume.

Recept za ljekoviti napitak od zove

7 do 8 listića zove prelijte sa 2 decilitra proključale vode i kuhajte ih na laganoj vatri oko 8 minuta. Nakon toga čaj procijedite, zasladite ga žličicom meda i uživajte u ispijanju. Ovaj čaj je odličan za čišćenje krvi, protiv osipa, bolesti jetre, bubrega, pluća, želuca i crijeva.

Čaj za iskašljavanje

Pripremite mješavinu od 30 grama cvijeta zove, 30 grama podbijela, te 20 grama cvijeta bijelog sljeza i 20 grama komorača. Tri žlice ove mješavine poparite sa 400 grama ključale vode, a zatim sve poklopite i ostavite da stoji 2 sata. Procijedite tekućinu i pijte ju toplu, svaka dva sata po jednu žlicu.

Tinktura za vitalnost tijela

Četiri grozda cvjetova zove poparite s pola litra ključale vode, te dodajte 50 mililitara alkohola i poklopite. Nakon dva sata procijedite tekućinu. Dobili ste tinkturu. Pola tinkture sipajte u kadu u vodu za kupanje, a pola ostavite za sljedeći put. Kada potrošite, kroz neko vrijeme možete napraviti još tinkture.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads