Ads header

Ads

Monday, 6 April 2015

Pčele, zmije i škorpije kriju lijek za rakDipanjan Pan, naučnik Univerziteta u Ilinoisu, sa svojim timom došao je do otkrića koje bi moglo da zaustavi umnožavanje ćelija raka.

Istraživanje je još u ranoj fazi ali je, u okviru laboratorijskih ispitivanja, zabilježen veliki uspjeh u zaustavljanju umnožavanja ćelija raka dojke i melanoma. Panova tehnika uključuje i upotrebu nanotehnologija da bi se dobio sintetizirani element sličan otrovu koji proizvode pčele, zmije i škorpije.
Najveći problem koji se javlja prilikom liječenja otrovom su propratni neželjeni efekti. Svojstva otrova zaslužna za ubijanje ćelija raka uništavaju i zdrave ćelije, otprilike isto kao što kemoterapija uništavajući ćelije raka izaziva i oštećenje zdravih ćelija i bolne propratne efekte. Ali, Panova laboratorija razvila je tehniku koja omogućava
• Plinije Stariji opisao je korišćenje pčelinjeg otrova kao za ćelavost.
• U 8. stoljeću liječnici su koristili žaoke pčela da bi izliječili giht Karla Velikog
• U tradicionalnoj kineskoj medicini otrov žaba korišćen je kao lijek protiv raka pankreasa, pluća, jetre i debelog crijeva.
• Ljudi koji primjenjuju alternativnu medicinu na Kubi koristili su otrov škorpije u borbi protiv moždanog tumora.
Izdvajanje određenih proteina i peptida tako da otrov može spriječiti razmnožavanje ćelija raka bez štetnih pro-pratnih posljedica. Ukoliko se pokaže da je metoda liječenja efikasna, bit će isprobana i na ljudima. Pan predviđa da bi se taj korak mogao dogoditi za tri do pet godina.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads