Ads header

Ads

Monday 6 April 2015

Šta sve može paradajz učiniti za vas?



Paradajz može pročistiti organizam, istopiti suvišne kilograme, i to za samo 5 dana možete izgubiti i do 3 kilograma, najbolje od svega je to što isti postupak možete ponoviti nakon samo dva dana pauze… Idealna kombinacija za vas ?

Paradajz je savršena namirnica za dijetu zato što je niskokaloričan (u 100 grama ima samo 18 kalorija), a prava je riznica vitamina A i C, kalijuma i likopena, najmoćnijeg antioksidansa koji smanjuje rizik od malignih bolesti.
Ova dijeta traje pet dana, ali možete da je ponovite poslije dva dana pauze. Za pet dana možete da smršate tri kilograma, a organizam će se očistiti i osloboditi otrova.
Tokom dijete zaboravite na slatkiše, bijeli hljeb, masne sireve, a jedite piletinu, ribu, voće, povrće i integralne žitarice. Od masnoća smijete da koristite samo maslinovo ulje, a od začina so, biber i aromatično bilje.
Svakog jutra, odmah poslije buđenja, popijte čašu mlake vode. Jedite najmanje četiri puta dnevno. Doručak i užina mogu da budu s paradajzom i bez njega, a za ručak i večeru morate da jedete ovo povrće, piše Radiosarajevo.ba

Predlozi jela s paradajzom

  • Paradajz sa sirom: Pomiješajte 300 g sjeckanog paradajza, 200 g mladog sira, prelijte kašikom hladno cijeđenog maslinovog ulja i začinite bosiljkom. Uz salatu pojedite 30 g integralnog hljeba.
  • Tjestenina u paradajz sosu: Isjeckajte dvije mrkve i prodinstajte na malo maslinovog ulja, dodajte 50 ml pileće supe i dinstajte još pet minuta. Dodajte 450 g sjeckanog paradajza, posolite, pobiberite i začinite s pola kašike meda, pa krčkajte još 15 minuta. Skuhajte 100 g integralne tjestenine i prelijte je sosom.
  • Grčka salata: Isjeckajte glavicu crnog luka, dva paradajza i jedan veći krastavac. Prelijte maslinovim uljem i začinite po ukusu. Uz salatu pojedite 30 g integralnog hljeba.
  • Hladni gaspačo: Isjeckajte 300 g paradajza, jednu papriku i veći krastavac, ubacite u blender i usitnite s kašikom maslinovog ulja, dva čena bijelog luka i dva parčeta izmrvljenog tosta. Posolite, pobiberite i ohladite.
  • Paradajz s pirinčem: Izdubite tri paradajza i stavite ih u vatrostalnu posudu. Pomiješajte 100 g mladog sira i 125 g polukuhanog pirinča, malo bosiljka, paradajza ishečenog na kockice i bijelog luka, pa napunite paradajz. Pecite ga 25 minuta na 200 stepeni.
izvor: Radiosarajevo.ba
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads