Ads header

Ads

Thursday 16 April 2015

Kopriva zdravija od špinata i zelja



Kopriva sadrži znatnu količinu klorofila, mineralnih soli (kalcij, kalij, fosfor, željezo) i vitamina C i provitamina A. Osim toga, u njoj je mnogo flavonoida, triterpena, sterola i drugih sastojaka koji pozitivno djeluju na naš organizam. Kako djeluje i kada se primjenjuje? Često se primjenjuje zbog željeza kod malokrvnih osoba jer utječe na stvaranje većeg broja crvenih krvnih zrnaca. Najčešća područja primjene danas su poboljšano mokrenje, reumatske tegobe i poticanje lučenja mlijeka kod dojilja. Veliku primjenu ima i u kozmetici. Ekstrakt korijena nalazi se u proizvodima protiv opadanja kose. ..Ima li nuspojava? Primjenom gotovih preparata u propisanim dozama nuspojave nisu zapažene. Ali, ipak budite pažljivi jer visoke doze mogu da izazovu crvenilo kože i opstipaciju. Kopriva ne smije da se koristi neprokuhana jer može da ošteti bubrege.

S obzirom na to da utječe na pojačano lučenje mokraće, kod česte primjene treba pripaziti na gubitak kalija i uzimati hranu bogatu tim mineralom.

Kako se priprema čaj od koprive?

Stručak mladih listova koprive treba kuhati 15 minuta u litri vode, procijediti i popiti tokom dana. Preporuka je da redovno pijete ovaj čaj mjesec dana.

Ako niste znali…

Koprivu rijetko možete da nađete na jelovnicima, iako je riječ o ukusnoj namirnici koja može da se pripremi kuhana kao špinat ili isjeckana s jajima kao omlet. Može da se pripremi na mnogo načina kao i svako povrće. Mada je savijača ili pita sa koprivom nešto izvanredno, u cijeloj Europi je poznata juha od koprive, jedino jelo u kojem kopriva ima glavnu ulogu.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads