Ads header

Ads

Tuesday 17 March 2015

Sjemenke koje su pune zdravlja



Sjemenke lana, bundave, suncokreta i susama odličan su izvor prehrambenih vlakana, vitamina E i nezasićenih masnih kiselina.

Ove zdrave sjemenke izvor su bjelančevina i mnogih minerala, od kojih je najvažniji cink. Spriječavaju nastanak bolesti srca, nakupljanje štetnog holesterola, te pomažu u regulaciji tjelesne težine.

Sjemenke bundave

Naučne studije pokazale su da ove sjemenke sadrže antioksidanse koji znatno jačaju naš imuni sistem. Također sjemenke bundave sadrže omega 3 masne kiseline koje smanjuju upalne rekcije u našem organizmu, te smanjuju rizik za obljenja zglobova i nastanak osteoporoze.

Sjemenke suncokreta

Ove sjemnke savršene su za sve one koji žele smršati, i to zbog sadržaja velike količine vlakana koji reguliraju našu probavu. Bogate su vitamonom E, koji je dobar za našu kožu i kosu, te mineralima selenom i bakrom, koji nas štite od bolesti krvnih žila i srca.

Sezam/susam

Dobrobiti ove sjemenke poznate su već nekoliko hiljada godina. Sezam je bogat kalcijem, magnezijem, vitaminom B1 i fosforom. Istraživanju su pokazala da veoma učinkovito na prirodan način snižava krvni pritisak i štiti jetru od oštećenja.

Sjemenke lana

Ovu sjemenku slobodno možemo nazvati i lijekom. Osim što su veoma ukusne, sjemenke lana su bogate i jednom esencijalnom masnom kiselinom, koja je odlična za naše zdravlje, a organizam je ne može sam stvoriti, nego se unosi samo hranom. Naučno je dokazana uloga ove kiseline u sigurnom sprečavanju srčanog udara.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads