Ads header

Ads

Saturday 14 March 2015

Policistični jajnici simptomi i lečenje





POLICISTIČNI JAJNICI LEČENJE BILJEM I ČAJEVIMA

Policistični jajnici su problem koji pogađa sve veći broj žena i odmah da kažemo da nije u pitanju nimalo bezazleno oboljenje, stoga su i neophodne redovne kontrole i pridržavanje saveta ginekologa. Za rešavanje mnogobrojnih problema koje izazivaju ciste na jajnicima pomažu brojni lekoviti napici i tinkture na bazi lekovitog bilja. Virak i neven su samo neke od lekovitih biljaka koje uspešno leče nimalo bezopasan sindrom policističnih jajnika, u daljem tekstu saznajte šta je cista na jajniku, kako one nastaju i koja se ishrana kod policističnih jajnika preporučuje…

KAKO NASTAJU CISTE NA JAJNICIMA

Sindrom policističnih jajnika najčešći je hormonski poremećaj, javlja se kod žena u plodnom periodu i vodeći je uzrok izostanka ovulacije, a samim tim i uzrok neplodnosti.  Iako je reč o ozbiljnom problemu, žene ga uglavnom dosta olako shvataju, sve dok ne dođu u neugodnu situaciju da ne mogu ostati u drugom stanju – kada se rutinskim pregledima i ove promene na jajnicima najčešće i uoćavaju.Policistični jajnici nastaju vrlo rano, najčešće u toku tri ili četiri godine od prve menstruacije, a dosta ređe se javljaju kasnije kod devojaka koje su imale potpuno uredne i redovne cikluse. Vodene ciste na jajnicima se u slučaju 15 odsto žena otkriju potpuno spontano – ultrazvučnim pregledom, ali ako se ne javljaju i drugi simptomi policističnih jajnika, koji inače prate ovaj poremećaj, ne propisuje se nikakva terapija medikamentima, pod uslovom da su ovulacije redovne.
S druge strane, sindrom policističnih jajnika zahteva adekvatno i pravovremeno lečenje i redovan odlazak kod ginekologa na kontrole, kako bi se izbegle ozbiljne posledice koje mogu narušiti  zdravlje celokupnog kardiovaskularnog sistema, pa i druge komplikacije. Naime, policistični jajnici i zatrudnjivanje nisu jedini problemi koji prate mlade devojke, može doći i do pojave dijabetesa i mnogih drugih ozbiljnih bolesti i zdravstvenih tegoba .

POLICISTIČNI JAJNICI SIMPTOMI

Najčešći uzrok policističnih jajnika jeste hiperandrogenemija – povišen nivo muških polnih hormona androgena u pubertetu kod mladih devojaka. Zašto do ovoga dolazi nije sasvim poznato, a genetska predispozicija navodi se kao vodeći uzročnik. Osim promena na jajnicima koje se uočavaju prilikom ultrazvučnog pregleda, policistični jajnici  su oboljenje koje neretko prati i izostanak menstruacije, tj. pojava neredovne menstruacije, izostanak ovulacije i povišen nivo muških polnih hormona. Žena dobija karakterističan izgled, koji prati pojava masnog tkiva u trbušnoj regiji, javlja se pojačana maljavost na licu, ali i drugim delovima tela , upravo zbog viška muških hormona, takođe dolazi i do povećanja klitorisa,opadanja kose i koža postaje dosta masnija.
Ovo su dosta česti simptomi policističnih jajnika, a u pojedinim slučajevima ciklusi mogu biti uredni, a da uopšte nema ovulacije. Pedeset odsto devojaka kod kojih je dijagnostikovana cista na jajniku je neposredno pre toga bilo gojazno. Sklonosti ka depresiji i anksioznosti takođe se mogu povezati sa ovim sindromom.
SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA – KOMPLIKACIJE
policistični jajnici simptomi i lečenjeIako se najčeće javljaju ciste na jajnicima kod devojčica u toku puberteta, lekarska pomoć se najčešće traži tek u kasnim dvadesetim godinama, uglavnom kada se javi netipična pojačana dlakavost kod žena, pojava akni, gojaznosti, a potom i zbog nemogućnosti začeća. Važno je istaći da policistični jajnici nisu sam estetski, već i ozbiljan zdravstveni problem, čije lečenje treba započeti na vreme i sprovoditi ga do kraja života, jer postoji rizik od mnogobrojnih komplikacija, poputdijabetesa, kasnije menopauze, različitih materičnih krvarenja, spontanih pobačaja, anemije, poremećaja količine masnoće u krvi,hipertenzije, bolesti srca i krvnih sudova, raka jajnika i materice…

LEČENJE POLICISTIČNIH JAJNIKA MEDIKAMENTIMA

Glavne mere lečenja podrazumevaju korekciju telesne mase (lečenje gojaznosti) potpunom promenom načina ishrane i uvođenjem fizičke aktivnosti, obavezan prestanak pušenja i  uzimanja alkoholnih pića, medikamentoznu terapiju i hirurški zahvat. Od lekova se mogu koristiti hormonske kontracepcijske tablete,analozi GnRH, hormoni koji se oslobađaju u  mozgu (iz hipotalamusa) i pozitivno deluju na izlučivanje hormona hipofize, lekovi koji kontolišu povećanu telesnu masu. Policistični jajnici se leče i hormonskom terapijom, upotrebom kortikosteroidida , zatim lekova koji će potisnuti delovanje svih muških polnih hormona, medikamenata koji dodatno pojačavaju osetljivost na insulin, a glavni izbor medikamentozne terapije zavisi prvenstveno od simptoma koje žena ima.
U svakom slučaju, lečenje policističkih jajnika je dugotrajno jer nema leka koji bi u kratkom periodu zauvek izlečio sve metaboličke i hormonske neregularnosti. To znači da se nakon prekida takve propisane terapije više ili manje ponovno javljaju simptomi policističnih jajnika, a sa njima i svi prateći rizici, o kojima je već bilo reči..

POLICISTIČNI JAJNICI ISHRANA 

Prvi korak u korekciji ishrane u slučaju sindroma policističnih jajnika jeste smanjenje unosa ugljenih
hidrata. Na taj način će nivo insulina prirodno pasti i drugi hormoni u telu postepeno će početi da se vraćaju u balans – ravnotežu. Ishrana kod policističnih jajnika svakako treba biti uravnotežena i nikako nagla i restriktivna. Najvažnije je iz ishrane isključiti sve što sadrži šećer – kolače, torte, keks, slatka pića, ali i skrobne namirnice poput veoma štetnog belog brašna, peciva i brojnih drugih pekarskih proizvoda, testenina, belog pirinča i krompira. Integralne žitarice možete jesti umereno, a jelovnik treba da vam se zasniva na morskoj i rečnoj ribi, sezonskom povrću, voću, piletini, jajima, koštunjičavim plodovima.
Takođe je potrebno unositi dovoljne količine tečnosti, naročito vode – oko dve litre dnevno, da biste mogli isprati y sve štetne toksine iz organizma koji će nastajati kada telo bude razlagalo masti. Policistični jajnici nikako nisu za podcenjivanje, ukoliko imate pomenute simptome, javili ste se vašem ginekologu i počeli ste odgovarajuću terapiju, vrlo je važna pravilno balansirana ishrana. Najgore što sebi možete uraditi je da se podvrgnete nekoj rigoroznoj i restriktivnoj dijeti bez ugljenih hidrata, koja u kratkom vremenskom roku skida veliki broj kilograma. Takvi restriktivni i brzi programi mršavljenja, oslobodiće vas suvišnih kilograma, ali to je u najvećoj meri voda, a ne višak masnoća. Dijeta za policistične jajnike se može držati samo nakon konsultacija sa vašim lekarom.

CISTE NA JAJNICIMA PRIRODNO LEČENJE – RECEPTI

Policistični jajnici se osim medikamentima i pravilno balansiranom ishranom, mogu lečiti i sa brojnim čajevima i pripravcima od lekovitog bilja. Evo nekoliko odličnih recepata:
VINO ZA POLICISTIČNE JAJNIKE
  • Po tri velike supene kašike kantariona, preslice i stolisnika preliti litrom kvalitetnog belog vina i ostaviti da stoji u staklenoj tegli ili flaši 10 dana. Vino zatim procediti i piti svako jutro na prazan stomak tri decilitra, sve dok se ne potroši.
POLICISTIČNI JAJNICI PRIRODNI LEK 
  • Biljku rusu ubrati dok je još u cvatu, oprati je, osušiti i usitniti. Staviti je u staklenu teglu i preliti domaćom rakijom (komovicom ili šljivovicom], pa dobro zatvoriti i ostaviti da stoji 10 dana na tamnom mestu. Tinkturu procediti i piti po kašičicu ujutru pre doručka uz malovode. Narednih 10 dana piti supenu kašiku tinkture, a poslednjih 10 dana potrebno je uzimati je tri puta na dan. Terapiju ponoviti posle mesec dana pauze.
KAKO IZLEČITI CISTE NA JAJNIKU SA SLADIĆEM
Sladić povećava izlučivanje kortizola i estrogena, a smanjuje testosteron, što je naročito važno za žene kod kojih su dijagnostikovani policistični jajnici. Istraživanja novijeg datuma su pokazala da ova biljka kod žena smanjuje količinu testosterona za neverovatnih pedeset odsto. Zahvaljujući aktivnom sastojku koji blokira određeni enzim za proizvodnju testosterona u jajnicima. Kod policistićnih jajnika sladić se najčešće kombinuje sa božurom, koji takođe veoma uspešno smanjuje proizvodnju muških polnih hormona, pa zajedničkim snagama te dve izuzetne biljke imaju više nego snažno dejstvo. Božur izvanredno podstiče ovulaciju i dodatno poboljšava proizvodnju progesterona. Ove dve biljke je najbolje pomešati u srazmeri 1:1.
POLICISTIČNI JAJNICI LEČENJE ČAJEVIMA
Macina trava normalizuje lučenje naših polnih hormona i zahvaljujući tome stabilizuje funkcije reproduktivnih organa. Uspešno dovodi u red naše menstrualne cikluse i utiče na celokupno zdravlje jajnika, pa tako omogućava plodnost kod žena i začeće.
Čaj od macine trave recept:
  • U 2,5 decilitra hladne vode potopite punu supenu kašiku macine trave i pustite da proključa, a nakon toga sklonite sa ringle, poklopite iostavite da odstoji dobrih sat vremena. Procediti dobijeni čaj za ciste na jajniku i piti lagano tokom dana, podeljeno u tri-četiri doze.
VIRAK JE PRIRODNI LEK ZA CISTE NA JAJNICIMA
Jedna je od najboljih biljaka za lečenje steriliteta. Deluje kao odličan regulator hormona, podstiče rast progesterona i reguliše menstrualni ciklus. Pokazala se vrlo delotvornom i kada su u pitanju neprijatni policistični jajnici , a može pomoći i u prevenciji spontanih pobačaja. Još bolje rezultate daje ako se kombinuje sa hajdučkom travom. U našem narodu se još od davnina priprema čaj od hajdučke trave za ciste na jajnicima, u kombinaciji sa virkom postižu se još bolji rezultati.
  • Pomešati jednake delove virka i hajdučke trave, a zatim uzeti tri velike supene kašike ove mešavine i preliti litrom proključale vode. Poklopiti i pustiti da da odstoji pola sata pa nakon toga procediti. Piti po tri šolje dnevno u toku četrdeset dana.
NEVEN JE IZUZETNO DELOTVORAN KOD POLICISTIČNIH JAJNIKA
Kada su cistične promene na jajnicima u pitanju, neven se uglavnom spominje u kombinaciji sa koprivom i hajdučkom travom. Praksa pokazuje da ova čajna mešavina zaista daje izvanredne rezultate i to kada su policistični jajnici već dijagnostikovani.
Čaj za ciste recept:
  • Pomešati 200 g nevena i po 100 g koprive i hajdučke trave, pa 5 kašika mešavine preliti litrom provrele vode i pustiti da odstoji pola sata. Procediti lekoviti čaj i piti lagano u toku dana. Terapija traje četrdeset dana.
Više detalja o tome kako se leče policistični jajnici uz pomoć nevena, pročitajte u našem članku: čaj od nevena za ciste.

Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads