Ads header

Ads

Wednesday, 4 March 2015

Maslačak liječi rak, hepatitis, jetru, bubrege, želudac..



Početak je aprila i idealno vrijeme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od saobraćaja i uživajte u prirodi i branju.
Cijelu biljku najlakše je ubrati tako da pod njen korijen zavučete nož i izvučete biljku s korijenom jer su svi dijelovi ove samonikle biljke vrlo ljekoviti.
Lišće maslačka (radič) pripremite na salatu. Odlična je kombinacija uz kuhana jaja i krumpir, a po vitaminskom bogatstvu nadmašuje spanać i paradajz. Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi, piše AlternativaZaVas. Maslačak sadrži više karotena od mrkve i odličan je izvor različitih minerala i vitamina.
Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, regulišu metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa i mlijeko iz stabljike poznato je za uklanjanje bradavica. Iako neki vjeruju da je “mlijeko” maslačka otrovno, to nije tačno i istina je potpuno suprotna. Vrlo je ljekovito.
Od cvjetova ove biljke dobija se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja. Sada je pravo vrijeme da zakoračite u prirodu i pribavite sebi maslačak.
Priprema:
Uberite oko 400 žutih cvjetova maslačka. Prelijte ih s 3 litra hladne vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 narandže. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procijedite da ne ostanu mrvice i prebacite tečnost u lonac. Dodajte 2 kilograma šećera i, uz često miješanje, kuhajte otprilike sat i po nakon što tečnost proključa. Trebali biste dobiti gušći sirup.
Zatim smanjite vatru i dobijeni vrući sirup prelijte u tople tegle koje ste prije toga sterilizovali. Zatvorite. Sirup je gušće teksture pa se često naziva i medom. Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa… Uzimajte ga na kašikicu. Odličan je i za djecu pa se ne bojte davati ga svojim mališanima svaki dan.
Čaj od cvjetova
Možete pripremiti i čaj. Uberite cvjetove i osušite ih napolje. Od osušenih cvjetova napravite čaj i pijte ga uvijek svježe pripremljenog. Možete u njega dodati i med, čime ćete dodatno obogatiti ljekovitost čaja, ali nemojte zaboraviti da se med nikada ne stavlja u čaj dok je vruć niti metalnom kašikom. Koristite drvenu ili plastičnu.
Korijen maslačka liječi rak
Da je ova biljka toliko ljekovita, ne tako davno su otkrili i naučnici koji su izvijestili da se korijenom maslačka može izliječiti rak. Ako želimo čuvati korijen maslačka, potrebno ga je osušiti. Prije sušenja, korijenje treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake manje komadiće. Nakon toga se korijen maslačka suši na svježem zraku. Korijen maslačka raširite na podlozi, na suhom i hladnom mjestu s dobrim protokom zraka. Korijen će se osušiti u razdoblju od 3 do 14 dana, a prepoznaćete da je osušen kada postane krhak pod prstima. Suvi korijen maslačka zadržava ljekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u tegli na suhom i tamnom mjestu.
Korijen maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu te potiče bubrege da toksine kroz urin šalju van iz tijela. Ovaj korijen koristi se i za liječenje mnogih bolesti, poput opstipacije (op.a. zatvor), čisti kožu od akni, edema i slično, liječi artritis, reumu, hepatitis, žučni kamenac…
Korijen maslačka je izrazito dobar za ženska oboljenja, posebno u prevenciji i liječenju različitih bolesti dojki, poput ciste, karcinoma, raznih tumora, nateknutih grudi i problema s dojenjem i majčinim mlijekom.
Da bi se iskoristio puni potencijal korijena maslačka, najbolje ga je koristiti kao dekokciju ili tinkturu, piše Narodnilijek.com
Recept za dekokciju je sljedeći: pomiješajte 30 grama suhog korijena maslačka sa 60 grama svježeg te smjesu prelijte sa 2,5 decilitara vode u što dodate prstohvat soli. Pustite da provri, prekrijte posudu i lagano kuhajte 20 minuta. Nakon kuhanja, sadržaj procijedite, te pijte po tri šoljice “čaja” dnevno.
Čaj od korijena maslačka:
Korijen biljke osušite, zatim sitno narežite i sameljite. Pohranite prah za buduću upotrebu. Na dan pijte pola čajne kašičice uz čašu vode.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads