Ads header

Ads

Wednesday 4 March 2015

Dodaci za prevenciju, ili ublažavanje simptoma osteoporoze



Riblje ulje je dobro za osteoporozu - Određene vrste namirnica, mahom ribe, bogate su jednom vrstom polinezasićenih masnoća poznatih kao omega-3 masne kiseline. Jedna nedavna studija je pokazala da ove kiseline utiču na bubrege tako što smanjuju njihovo izlučivanje kalcija, povećavaju sposobnost kostiju da apsorbiraju kalcij i sprečavaju djelovanje osteoklasta koji razjedaju kosti, stimulirajući istovremeno djelovanje osteoklasta koji izgrađuju koštano tkivo. Među dobre prirodne izvore omega-3 masnih kiselina spadaju tuna, losos, skuša, jezerska pastrmka, bakalar i iverak. Riblje ulje je dostupno i u obliku dodataka.

Acidofil — Ova prijateljski nastrojena bakterija koja živi u crijevima sintetizira vitamin K, koji je neophodan za formiranje osteoklada. Kakve ovo ima veze sa osteoporozom? Osteokalcin omogućava kalciju da se kristališe i transportuje u koštano tkivo. Nizak nivo osteokalcina jeste faktor rizika kada je riječ o nastajanju osteoporoze. Acidofil se nalazi u nepasteriziranom kiselom mlijeku (koje je ujedno i izvanredan izvor kalcija) i dostupan je u vidu kristala ili praška koji mogu da se dodaju u voćni sok ili jelo.

Proantocijanidini i antocijanidini - Ova dva tipa flavonoida odgovorna su za tamnu plavocrvenu boju mnogih vrsta bobičastog voća, među kojima su: glogove bobice, kupine, borovnice, trešnje i maline. Imaju izuzetnu sposobnost da stabilizuju strukturu kolagena.

Budući da se kosti sastoje od kolagena, dodaci koncentriranih ekstrakata ili konzumiranje većih količina bobičastog voća bogatog ovim flavonoidima, može znatno da doprinese u prevenciji nastajanja osteoporoze.

Savjet kako da ublažite simptome osteoporoze

Preporučuju se sve vježbe pod opterećenjem, kao što su šetnje, tenis, ples, jednostavnije aerobičke vježbe, kao i specifične vrste vježbi za jačanje i podržavanje kičme i leđa uopće. Prije svega, veoma je važno da smanjite unošenje supstanci za koje se zna da pospješuju gubitak kalcija. Među njima su napici koji sadrže kofein, kola-napici koji sadrže fosfate, alkohol i sol.

Prekomjerna tjelesna težina predstavlja dodatni napor za kosti koje se tanje. Onaj tipični višak kilograma, koji se neprimjetno „prikači" s godinama, vjerojatno može da se pripiše nedovoljnoj fizičkoj aktivnosti. Stoga, mada možda i ne unosite višak kalorija, povećanje fizičke aktivnosti (vježbanja) može da bude od presudne važnosti u održavanju konstantne tjelesne težine.

Budući da do prijeloma češće dolazi i da su znatno kompliciraniji kod osoba sa osteoporozom, za njih je preporučljivo da izbjegavaju aktivnosti kao što su klizanje, vožnja bicikla po teškim terenima i skijanje, zato što su tu padovi neizbježni.

Također je važno da čuvate svoja skladišta magnezija, tako što ćete da izbjegavate potrošače ovog minerala među koje spadaju zasićene masnoće, osvježavajuća bezalkoholna pića i kofein.

Mliječni proizvodi su odličan izvor kalcija, ali mogu da budu i izvor velikih količina masnoće. Upotrebljavajte djelomično ili potpuno obrano mlijeko i mliječne proizvode.

Recept za zdrave i jake kosti

Isprobajte ove graditelje kostiju!

Kompletan multivitaminski preparat sa potpunim spektrom antioksidanta: Na tržištu ima mnogo antioksidantnih vitaminsko-mineralnih formula. Preporučujem onu koja sadrži alfa i beta-karotin, vitamine C i E i selen.

Magnezij: Uzimajte 500 mg svakog dana.

Kalcij i vitamin D: Žene u postmenopauzi trebalo bi da uzimaju 1500 mg kalcija svakog dana, uz 400 i.j. vitamina D. Muškarci preko pedeset godina starosti trebalo bi da uzimaju 1000 mg kalcija na dan, uz 400 i. j. vitamina D.

Kombinovani ekstrakt groždanog sjemena i zelenog čaja: Uzimajte dvije do tri kapsule na dan.

Acodofil: Jedna kašika acidofila u prahu ili jedna kapsula na pola časa prije svakog jela.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads