Ads header

Ads

Monday 16 March 2015

5 razloga za pijenje jogurta



Osim što je ukusan, jogurt je višestruko koristan za vaše zdravlje. Otkrivamo vam pet razloga zbog kojih biste ovu vrijednu namirnicu trebali jesti svakodnevno.

Vitka linija

Jogurt je niskokalorična namirnica. Bogat je kalcijem koji potiče izlučivanje hormona koritzola, čime se olakšava mršanje, dok aminokiseline pospješuju sagorijevanje masnih naslaga.

Bijeli zubi

Iako sadrži šećer, jogurt ne uzrokuje karijes. Budući da je bogat kalcijem, jogurt čuva bjelinu zuba, dok mliječna kiselina štiti desni i sluznicu.

Zdravlje

Zahvaljujući korisnim bakterijama koje sadrži, jogurt nas štiti od upala i štetnih mikroorganizama. Ako želite pospješiti probavu ili ojačati imunitet, u tome će vam pomoći jogurti koji sadrže posebne vrste probiotika. Probiotici djeluju kao prirodni antibiotici, te su stoga veoma korisni u sprječavanju rasta i razvoja bakterija.

Vitamini i minerali

Mliječni proizvodi bogat su izvor proteina, minerala i vitamina. Samo jedna porcija jogurta obiluje kalcijem, magnezijem i kalijem, te fosforom, riboflavinom, jodom, cinkom, ali i vitaminima B5 i B12.

Regulacija pritiska

Čak 70 posto ljudi u organizam unosi više soli od preporučene dnevne doze. Prekomjerni unos soli dovodi do povišenog krvnog pritiska, te bolesti srca i bubrega. Kalij i kalcij iz jogurta pospješuju izbacivanje viška soli iz organizma, te snižavaju pritisak.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads