kombuha gljiva recept za čaj
Kombuha gljiva se već 2000. god smatra za pravi eliksir dugovečnosti u zemljama jugoistočne Azije,Japanu,Rusiji,Kini i Indiji. U Evropu je došla upravo iz Rusije te se proširila širom sveta ,gde je stekla ne mali broj obožavalaca.Kombuha napitak može biti i vaš odgovor na pitanja: kako ojačati imunitet,usporiti starenje,ukloniti bore na licu,ojačati krv,pobediti anemiju i sprečitinastanak kancera.
STA JE KOMBUHA ?
U pitanju je čajna gljiva koja najviše nalikuje palačinki koja pluta u čajnoj tečnosti.Po legendama zahvaljujući njoj bogovi su stekli besmrtnost pa je dobila naziv “božanska gljiva“.Kombuha gljivaprerađuje rastvor zelenog čaja i belog šećera te tako stvara zdrav i ukusan eliksir,izuzetno lekovitog dejstva.
KOMBUHA GLJIVA DEJSTVO
Ovaj pre svega neobičan spoj mikrorganizama(bakterije i kvasac) stvara obije korisnih nutritivnih supstanci :fruktozu,glukozu,obilje vitamima iz B kompleksa(B15,B12,B6,B5,B3,B2 i B1) zatim Vitamin C,folnu kiselinu,mlečnu,glukoronsku i glukonsku kiselinu,14 amino kiselina,voćne kiseline(limunska,vinska,sirćetna,malonska,oksalna).
KOMBUHA LEKOVITA SVOJSTVA
Poznato je da gljiva kombuha zahvaljujući tiaminu(B1) uz vitamineB2 i B6 smiruje nerve te leči ansioznost i depresiju,poboljšava pamćenje(staračka demencija).Riboflavin(B2) pomaže ćelijama u telu da koriste kiseonik,a u kombinaciji sa A vitaminom je odlična prevencija katarakte.Niacin pomaže za bolje zarastanje rana,širi krvne sudove i omogućuje bolji dotok krvi,takođe drži nerve pod kontrolom.Zahvaljujući pantotenskoj kiselini,kombuha gljiva odlaže nastanak većeg broja sedih vlasi u kosi.Pridoksin jača telo i onemogućuje nagli pad imuniteta,on pomaže stvaranje leukocita.Vitamin H(biotin) poboljšava razlaganje masti u telu,a ćelije krvi obnavlja folna kiselina.Vitamin C pomaže za zdravlje kostiju,jača krvne sudove,obnavlja kožu ,preventivno deluje kod ateroskleroze,pomaže kod biosinteze kolagena.zahvaljujući mlečnoj kiselini omogućuje ćelijsko disanje i balansira ph vrednosti krvi a sa druge strane spečava nastanak kancera.Štiti organizam od teških metala poput aluminijuma i olova zahvaljujući prisustvu metionina i cisteina.Rast tumorskih ćelija sprečava i usinska kiselina koja ima izuzetna antibiotska svojstva.
KOMBUHA KAO LEK
- Da još jednom rezimiramo u čemu nam sve pomaže kombuha gljiva:
- bolja probava,lakše varenje i lečenje zatvora(opstipacija) .
- ubrzava metabolizam i sagoreva masti.
- čisti i jača jetru(pročitajte tekst masna jetra).
- podiže imunitet i sprečava od infekcije gripa,prehlada i dr..
- jača kosu i čuva njeno zdravlje,onemogućuje nastanak sedih vlasi .
- preventivno deluje na kožu – leči ekceme, masnu kožu i dr.
- takođe čaj od kombuhe se preporučuje kod :hemoroida,dijabetesa,reume igihta,demencije,vrtoglavice i dr.
KOMBUHA ZA MRSAVLJENJE
Ova čajna gljiva je postala hit među poznatim ličnostima – naročito u Holivudu ! Razlog je poznat : skida masne naslage i topi višak kilograma.Kombuha gljiva poboljšava varenje i bolju apsorpciju hrane ,ubrzava metabolizam i samim tim omogućuje skidanje kilograma.Ukoliko kombuha napitakzameni kafu i sokove,smanjićete dnevni unos kalorija i sigurno ćete smršati.Međutim ovo pravilo je dosad imalo efekta samo kod gojaznih tj. pretilih ljudi.Zabeleženi su slučajevi da je kombucha imala suprotan efekat kod mršavih ljudi-naime oni su dobili na težini..
KOMBUHA GLJIVA RECEPT
Caj od kombuhe je pravi eliksir mladosti,jača i podiže imunitet,odlaže demenciju i staračke bolesti,potamnjuje kosu i pegla bore na licu.
KOMBUHA GLJIVA PRIPREMA
- Kombuha caj se pravi u povećoj staklenoj,zemljanoj ili porculanskoj tegli(izbegavajte plastične i metalne) i to tako što na 2 litra prokuvane vode(najbolje izvorske) dodajete kašićicu zelenog ili crnog čaja.
- Petnaestak minuta nakon toga,procedite tečnost te dodajte 100 grama belog šećera u mlak čaj i lagano mešajte dok se ne istopi.
- Kada se prohladi do sobne temperature sipajte čaj u posudu.
- Kombuha gljiva se prvo treba lagano isprati mlakom vodom i lagano je stavite u čaj.
- Nakon toga prekrijte otvor na tegli sa pamučnom ili lanenom krpicom i pričvrstite gumicama.
- Nemojte stavljati predebelu tkaninu,jer morate da obezbedite dobro strujanje vazduha i cirkulaciju.
- Teglu zatim stavite na tamnije mesto,pošto se kombuha gljiva ne sme izlagati direktnoj svetlosti.
- Ukoliko želite da kombuha napitak ima blago sladak ukus,držite je tako 8 dana,ako želite jači i kiseliji ukus ,ne pomerajte je 12 dana.
- Vadite kombuhu isključivo čistim rukama i sapirajte mlakom vodom,zatim je premestite u čistu posudu ,sipate u novi čaj i dodajte 1 decilitiar od starog čaja.
- Rastom kvasca oslobadja se gas koji daje napitku blago gaziran ukus i formira talog na dnu tegle.
KOMBUHA NAPITAK KAKO SE PIJE ?
Kombuha caj se pije tri puta u toku dana.Izjutra na prazan želudac,nakon ručka i naveče pre nego što se spremite za krevet.
KOMBUHA GLJIVA ISKUSTVA
Za vreme fermentacije ,kombuha gljiva može da tone na dno,zatim da pliva po tečnosti a dešava se i da počne rasti potpuno nova gljiva na površini tečnosti.Ukoliko dođe do toga ,možete slojeve razdvojiti i iskoristite je najbolje za novu dozu lekoviitog napitka.Ukoliko gljiva dobije prljavo-smeđu boju ,bacite je i zamenite sa novom.
KOMBUHA GLJIVA NUSPOJAVE
Na samom početku konzumiranja čaja moguće je da ćete imati blažih tegoba jer u procesudetoksikacije,naše telo izbacuje štetne toksine.Ono što tada možete uraditi je da smanjite unos napitka.Kada se vaše telo adaptira,vratite se na normalnu dozu.Ukoliko nuspojave budu još izraženije treba dodatno izvršiti detoksikaciju.Naša preporuka je da ako prvi put pravite caj od kombuhe napravite blag napitak,jer glukonska kiselina (koju inače stvara naša jetra) direktno ide u krvotok i štiti naše telo.Ukoliko su količine pomenute kiseline prekomerne ,naša krv postaje isuviše kisela i remeti se normalna ravnoteža.Nemojte piti više od 3 šolje dnevno.
KOMBUHA U TRUDNOCI
Trudnice i dojilje ne bi trebale da konzumiraju ovaj napitak,jerkombuha gljiva ima antibiotsko dejstvo.
JAPANSKA GLJIVA KOMBUHA
Za vreme ratova japanski vojnici su je nosili u bocama,i čim bi se količina u boci smanjila ,dodavali bi novog čaja,ostavljali bi je na neko vreme dok kultura fermentira.Kombuha gljiva se i danas najviše koristi u Japanu.Rusi sa druge strane su dokazali da je rudarima sa Urala ,gljiva pomogla u detoksikaciji i čišćenju organizma i onemogućila njihovu preranu smrt od udisanja ugljene prašine.
KOMBUHA GLJIVA -KAKO JE NABAVITI ?
Kao i kefir i ovu gljivu uvek neko ima,najbolje ju je nabaviti iz vašeg okruženja.Raspitajte se malo naokolo,a može vam poslužiti i naša stranica ,te ukoliko gljivu potražujete ,slobodno napišite dole ispod u komentarima.U vremenu brzog interneta,brze pošte sve je lako rešivo i nabavljivo…Pročitajte takođe i tekstkefir gljiva kao lek.
kombuha gljiva
0 comments:
Post a Comment