Koristi se u liječenju veneričnih bolesti, čireva, škrofula (otvrdnuća i oticanja žlijezda), gihta, zastarjelih reumatskih bolesti, vodene bolesti i trovanja živom…
Čičak (Arctium lappa), u narodu je još poznat i kao veliki čičak, konjski čičak, repuh, lopuh, veliki lopuh, podlanica.
Korijen ove veoma rasprostranjene dvogodišnje korovske biljke je mesnat, vretenast i dužine do 60 cm. Stablo je crvenkasto, rebrasto, grana se samo u gornjem dijelu i grančice su vunaste. Listovi su najkrupniji u donjem dijelu stabla i smanjuju se idući ka vrhu.
Lice lista je tamnozeleno, a naličje je pokriveno sivim dlakama. Krunični listići su purpurnocrveni, cjevasti i na vrhu podjeljeni na pet dijelova. Čašični listići su na vrhu savijeni u obliku kukica, kojima prijanjaju za odjeću ili dlaku životinja. Raste na livadama, pored puteva i na zapuštenim mjestima oko naselja.
Kada se bere i kako
Ljekoviti dijelovi čička su korjen, listovi i sjeme. Korjen se bere u drugoj godini, listovi kad su mladi a sjeme kad dozrije, i odmah se suši na toplom, promajnom mjestu. Njihova ljekovitost, međutim, traje najviše godinu dana.
Šta liječi
Korjen čička pročišćava organizam, pospješuje izlučivanje mokraće i znoja. Koristi se u liječenju veneričnih bolesti, čireva, škrofula (otvrdnuća i oticanja žlezda), gihta, zastarjelih reumatskih bolesti, vodene bolesti i trovanja živom. Čaj od mladog lišća koristi se u liječenju katara želuca i nadutosti, a dobro je sredstvo i protiv raznih osipa, gnojnih rana i ranica u ustima. Sjeme čička je efikasno sredstvo protiv peruti i opadanja kose. Mast od čičkovog korena preporučuje se za opečenu kožu, čireve, rane i lišajeve.
ČAJ OD ČIČKA
Supena kašika sitno narezanog korjenja i lišća kuha se u pola litra vode pet minuta, zatim se čaj ostavi da odstoji poklopljen 10 minuta i na kraju se procijedi. Piju se po dvije supene kašike ujutru i uveče.
MAST OD ČIČKOVOG KORENA
Tek izvađen korijen se očisti i opere, isjecka na komadiće i iscjedi tako da se dobije što više soka. Pomješa se sa nesoljenom, čistom svinjskom mašću tako da se dobije gusta kašasta smjesa. Mast se čuva u frižideru, dobro zatvorena u keramičkoj posudi (nikako u metalnoj). Nekoliko puta na dan nanosi se na problematičnu kožu.
ULJE OD ČIČKA
Šaka suhog i samljevenog sjemena sipa se u bocu, nalije sa dvije supene kašike 90-postotnog alkohola i ostavi tako 14 dana. Zatim se doda tri do pet dl maslinovog ulja i ostavi još 28 dana na toplom mjestu, uz povremeno mućkanje. Da bi alkohol ispario, boca se ne zatvara čepom već gazom.
0 comments:
Post a Comment