Kašalj nije specifična bolest, već je to jedan od simptoma drugih lesti, pre svega oboljenja ždrela i grkljana, dušnika i dušnica (bronhija) i oboljenja pluća.
Razlikujemo: suv kašalj (zapaljenje ždrela, grla, dušnika, plućne maramice i početne TBC), vlažan kašalj (početak zapaljenja dušnika i dušnica) i zreo kašalj kao nastavak vlažnog.
Suv kašalj ima tendenciju da pređe u vlažan i, na kraju, u zreo. Količina i boja ispljuvka zavisi od oboljenja.
Kašalj se najčešće javlja u zimskim danima, od zamora, slabosti i nazeba.
Bolesniku se savetuje: ležanje u postelji, da pije što više topao sluzav čaj sa medom ili kiselim voćnim sokovima (limun, višnja, pomorandža),
-da jede laku dijetalnu, kašastu, sluzavu hranu i da udiše pare eukaliptusovog ili borovog ulja.
Bronhitis najčešće nastaje proširenjem infekcije iz grla i nosa na bronhije.Praćen je temperaturom koja traje 2-4 dana i kašljem sa iskašljavanjem.
Bolesniku se savetuje: ležanje u postelji, da pije što više mlak čaj, pržen šećer u mleku, da izbegava pušenje, začinjena ljuta i slana jela.
Kako se priprema čaj za promuklost
Za čaj za promuklost promešati po 5 supenih kašika sitno iseckanog lista divlje nane, lista žalfije, lista bokvice, lista i korena brđanke. Sve preliti sa 1 l vode. Ostaviti da odstoji 6 sati, zatim čaj za promuklost zasladiti medom i piti na svaka 3 sata po kafenu kašičicu, deset dana. Uz terapiju čajem treba stavljati oblog za promuklost oko vrata tokom cele noći, koji se priprema na sledeći način: grumen borove smole rastopiti u malo vruće vode, u to natopiti lanenu krpu i staviti oko vrata.
Narodni recepti protiv promuklosti
U 1/2 kg meda staviti 1/2 glavice samlevenog crnog luka. Dodati 1/2 kg žutog šećera, doliti 1 l vode i kuvati 2 sata uz stalno mešanje. Ohladiti, procediti i staviti u teglu. Uzimati tri puta dnevno po jednu kafenu kašičicu.
Na svakih sat vremena popiti po jednu supenu kašiku sveže isceđenog limunovog soka. Uveče popiti solju toplog mleka, sa umućenim žumancetom i medom.
Dve supene kašike divljeg peršuna (siljevine) preliti sa 1/2 l vode i kuvati 10 minuta Ohladiti, procediti i piti mlako ujutru i uveče.Ovaj napitak je veoma efikasan protiv promuklosti.
Kako se priprema čaj za kašalj
Za čaj za kašalj koristi se lekovito bilje koje u sebi ima sluzi i sličnih mucilaginoznih materija, etarskih ulja, saponozida ekspektorantnih svojstava (beli i crni slez, podbel, slatki koren, iđirot, jagorčevina, pupoljci od jablana, crne topole i bora, slatka paprat, anis, morač, dunjino seme, bagremov i lipo cvet, zova, beli luk, nana, bokvica, ljubičica, daninoć, bršljen i sl.).
Čaj protiv suvog kašlja:
Jednu supenu kašiku dobro usitnjenog ploda šipka preliti sa 2 dl ključale vode. Neka poklopljeno odstoji 15 minuta Zatim procediti, zasladiti bagremovim medom i piti tri puta na dan.
Čaj za pušački kašalj:
30 g lista jagode na 1 l vrele vode, zasladiti medom i piti ujutru na gladan stomak.
Čaj za lakše iskašljavanje:
Čaj za iskašljavanje napraviti od jednakih delova morača i anisa: jednakih delova cveta podbela, crnog i belog sleza ili morača, plućnjaka, bokvice i podbela!
Ovakve čajeve je najbolje zasladiti lipovim ili planinskim medom iz borovih šuma.
Čaj za izbacivanje gustog šlajma:
- po dve supene kašike anisa i jagorčevine, po jedna i po kašika zove i podbela i jedna kašika korena ljubičice.
Ostali čajevi protiv kašlja i bronhitisa:
Pomešati po 30 g lista i cveta belog sleza, cveta trandavilja i 10 trave daninoća. Iz ove čajne smeše uzeti jednu supenu kašiku i preliti 2 dl ključale vode, poklopiti, malo zagrejati i ocediti. Topli čaj protiv kašlja i bronhitisa piti 4-5 puta na dan.Čaj zasladiti medom.
Na isti način mogu se pripremiti i upotrebiti sledeći čajevi
- po 25 g lista belog i crnog sleza, plućnjaka i ploda morača;
- po 25 g lista belog i crnog sleza, podbela i ploda morača;
- po 20 g nane, majčine dušice, podbela, miloduha i lista crnog sleza
- po 15 g semena dunje i lana, lipovog i bagremovog cveta, bršljana, korena omana i 10 g klekinja;
- po 25 g slatkog korena, dunjinog semena, pupoljka topole i podbela;
- po 20 g majorana, podbela, majčine dušice, morača i nane;
- po 20 g korena sapunjače i sladića, lista podbela, belog sleza i pitomog kestena i
- po 25 g morača, anisa, korena sladića i lista belog sleza.
50 g tucanog morača popariti sa 1/2 l ključale vode. Poklopiti, posle 8 sati ocediti i pomešati sa 1/2 kg lipovog ili-planinskog cvetnog meda. Piti svakog sata po kašiku.
Na isti način mogu se pripremiti i upotrebiti sledeći čajevi za kašalj:
- po 30 g isitnjenog korena crnog gaveza i sladića;
- po 20 g cveta lista podbela i istucanog ploda anisa;
- po 20 g kamilice i lipe i po 5 g nane i matičnjaka;
- po 15 g cveta jagorčevine, podbela i belog sleza i lista timijana;
- po 25 g korena slatke paprati, pupoljaka od jablana i lista nane i po 5 g cveta belog i crnog sleza i podbela;
- po 20 g bagremovog i lipovog cveta i po 10 g miloduha i nane i 50 g lista timijana ili majčine dušice.
Čaj za kašalj sa belim lukom
po 15 g pitome nane, morača i majorana i po 5 g belog luka i pupoljaka crne topole i klekinja. Sve trave, osim belog luka, popariti i zasladiti medom. Beli luk posebno iseckati, izgnječiti u drvenom avanu, iscediti sok i dodati ga gotovom i zaslađenom čaju (na visokoj temperaturi lekoviti sastojci belog luka se razlazu i on gubi svoju lekovitost). Piti čaj ujutru pre doručka.
Plućni (pektoralni) čaj po propisima farmakopeje:
30 g lista belog sleza, 25 g slatkog korena, 20 g lista timijana, 15 g korena belog sleza,4 g anisa i po 2 g cveta crnog sleza, turčinka i divizme.
Jednu supenu kašiku smeše popariti sa 2 dl ključale vode, poklopiti, malo zagrejati, ocediti i toplo popiti. Čaj zasladiti medom, ponavljati 4-5 puta dnevno.
Čaj za veliki kašalj (Pertusis)
Veliki kašalj je zarazno oboljenje dečijeg doba, karakterišu ga učestali i jaki napadi kašlja sa zacenjivanjem, često praćenim povraćanjem. Bolest je uporna, traje 6-8 nedelja i sklona je komplikacijama.
Napomena: Čajevi su samo dopunska terapija za ublažavanje napada velikog kašlja.
Punu supenu kašiku lista timijana preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti, a kad se prohladi zasladiti medom ili tolu-sirupom (pravi se u apoteci) i piti svakih 2 sata po jednu supenu kašiku.
Na isti način mogu se pripremiti i upotrebiti sledeče biljne čajeve:
- po jednu kafenu kašičicu lista timijana, majčine dušice i pitomog kestena;
- supenu kašiku vetrovalja;
- po kafenu kašičicu lista podbela i lista belog sleza;
- po kafenu kašičicu lista podbela, pitomog kestena i lanenog semena;
- po kafenu kašičicu dunjinog i lanenog semena i lista timijana i
- po kafenu kašičicu lista podbela, kore pomorandže i limuna.
0 comments:
Post a Comment