Što je kefir? Kefir je ukusan i hranjiv napitak pripremljen od mlijeka, a podrijetlom s Kavkaza.
Danas se kefir proširio po cijelom svijetu, a tijekom protekla vremena, mnogi su se uvjerili u njegova ljekovita svojstva.
Ljekovita svojstva kefira
Ovaj ukusni i osvježavajući kiselkasti napitak priprema se od takozvanih kefirnih gljiva. U biti tu se radi o simbiozi korisnih bakterija i gljivica. Iskustvo je pokazalo da kefir povoljno utječe na zdravlje, te liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti i tegoba. Kako god, kefir je i ukusan te ga je poželjno konzumirati.
Redovita konzumacija kefira ima mnoge pozitivne efekte na ljudski organizam. Pa tako možemo reći da konzumacija kefira jača imunitet, čisti organizam od toksina, pomaže uspostaviti normalan krvni tlak, smanjuje razinu kolesterola, pomaže kod želučanih bolesti, obnavlja floru i ublažava bolesti crijeva, pomaže kod bolesti jetre, bubrega i žuči, liječi upalne procese (prirodni je antibiotik), pomaže kod slabokrvnosti i slaboj cirkulaciji, liječi respiratorne bolesti, pomaže kod stresa, nesanice i bolesti živčanog sustava, usporava širenje stanica raka, djeluje protiv gljivica i bakterija te pomaže kod astme i alergije.
Kako se priprema kefir?
Da bi imali pravi prirodni kefir, koji je jako zdrav važno ga je pripremiti u kućnoj radinosti. Naime, industrijski proizveden kefir se ne izrađuje uz pomoć 'kefirne gljive', nego hmelja i kultura bakterija koje napitku daju isti okus, ali ne i kvalitetu.
Način priprave kefira doista je jednostavan. Potrebno je samo mlijeko i gljive, odnosno zrnca kefira. Tradicionalno, za pripravu kefira se ne koristi metalno posuđe i žlice, jer mogu poništiti ljekovito djelovanje napitka. Za pripremiti pola litre kefira potrebne su vam dvije žlice zrnaca i bilo kakvo mlijeko (kravlje, ovčje, kozje).
Mlijeko može biti kuhano ili nekuhano, no ne smije biti vruće prilikom pripreme kefira.
Preporučuje se da mlijeko ne sadrži manje od 2,8% masnoće - što je sadržaj masnoće u mlijeku veći, kefir će biti bolji.
Postupak pripreme kefira
Mlijeko pretočiti u staklenu ili u plastičnu posudu. U posudu sa mlijekom staviti zrnca. Poklopiti (primjerice, tanjurićem), i ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata. Temperatura u prostoriji ne smije biti viša od 30 stupnjeva. U roku od 24 sata tekućina će se zgusnuti. Možete ju povremeno promiješati u svrhu provjere gustoće. Nakon toga, kefir je potrebno procijediti (preporučuje se koristiti plastično cjedilo), presuti ga u bocu i držati u hladnjaku.
Gljivu kefira potrebno je oprati hladnom ili mlakom vodom i dan-dva (do iduće uporabe) ostaviti u hladnjaku, u hladnoj vodi ili u mlijeku.
Zrnca kefira vrlo brzo će se umnožiti, što će omogućiti dobivanje veće količine napitka. Količina mlijeka za pripravu kefira povećava se razmjerno količini zrnaca. Napitak u cilju očuvanja zdravlja i vitalnosti možete piti svakodnevno. Preporučuje se započeti s 1 dcl i postupno povećati količinu. U terapijske svrhe pijte jednu litru kefira dnevno.
0 comments:
Post a Comment