Bamija je bogata biljnim vlaknima, koja su zdrava za održavanje zdravih nivoa holesterola u krvi.
Zdravstvena i nutritivna svojstva posjeduju u cijeloj biljci: plodovima, lišću, stabiljci i korijenu.
Bogata je vitaminom C, naročito vitamine grupe B,vitamin B1, B2, B6, vitamin A, folne kiseline,
kalcij i željezo. Sadrži škrob, malo masnoća i riboflavin. Bamija sadrži vlakna koja pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi kod dijabetičara.
Bamijina sluz povezuje sastojke u jelima i daje odličan okus, veže holesterol, a inaće sluz od bamije oblaže želudac štiteći ga od pojačanog lučenja
želučane kiseline i regulira probavu. Pomaže rad jetre, korisna je u lječenju astme, za redukcijske dijete, kronične iscrpljenosti i depresije.
Njena osobina da poboljšava protok krvi doprinosi takođe i boljem funkcionisanju mozga.
Sezona branja bamije veoma kratko traje tako da se može sušiti ili zalediti, a rok trajanja je 1 godina.
0 comments:
Post a Comment