Ads header

Ads

Tuesday 20 May 2014

Đumbir kao kućni lijek


Đumbir je biljka koju uvijek trebate imati u kući, jer je odličan začin za slana i slatka jela, a osim toga ima i brojna ljekovita svojstva

Dumbir poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora, jer podiže energiju u organizmu.

Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

Recepti:
Stopiranje prehlade
Đumbir se najviše koristi kao lijek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Naime, kada se osjeti jeza, drhtavica i drugi prvi simptomi prehlade, čaj od đumbira se koristi kao sredstvo za utopljavanje.

Poboljšano varenje i detoksikacija organizma uz pivo od đumbira
Napravite sami bezalkoholno pivo koje je istovremeno osvježavajuće i dovoljno “ljuto” da i najobilniji obrok možete svariti bez kapi alkohola, a ujedno je odličan napitak za detoksikaciju.
Priprema piva:
  • ½ šolje grubo naribanog đumbira (možete ostaviti koru, samo je dobro operite) (oko 120 ml)
  • ¼ šolje soka od limuna (oko 2 – 3 limuna tj. 60 ml)
  • Korica od limuna, ribana (limun prethodno dobro oprati)
  • 5 – 7 velikih kašika smeđeg šećera
  • 4 šolje mineralne vode (1 l)
Ugodnu degustaciju recepata, želi vam Kolibri.ba!
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads