Ads header

Ads

Sunday, 4 August 2013

Zašto je kuhanje tako bitno?

Najnovije istraživanje sa Sveučilišta Harvard nam otkriva kako kuhano meso daje više energije nego sirovo meso.

Nalazi sugeriraju kako su ljudi biološki prilagođeni da iskoriste prednosti kuhanja te da je kuhanje odigralo ključnu ulogu u evoluciji čovjeka iz majmunolikog stvorenja u biće nalik modernom čovjeku.

Istraživanje provedeno od strane Rachel Carmody sa Sveučilišta Harvard, također postavlja važna pitanja o načinu na koji se moderni ljudi hrane.

"Rezultati ovog rada su jednako relevantni za ljudsku evoluciju i način na koji mislimo o hrani danas," ističe Carmody, a prenosi Top News.

"Krajnje je zapanjujuće da ne razumijemo temeljna svojstva hrane koju jedemo. Uz sve napore koje ulažemo u kuhanje i predstavljanje hrane, znači njeno rezanje, mučenje, sjeckanje ili lupanje, na kraju nam ne pomaže da razumijemo koje sve to efekte ima na energiju koju dobijamo iz hrane. A energija je primarni razlog zbog kojeg zapravo i jedemo."

Carmody je u istraživanju hranila dvije skupine miševa s različitom prehranom koja se sastojala od mesa ili krumpira pripremljenih na četiri različita načina, sirovi i cijeli, sirovi i usitnjeni, kuhani i cijeli te kuhani i usitnjeni.

Rezultati su jasno pokazali kako je kuhano meso isporučilo više energije miševima nego sirovo meso.

Carmody napominje kako ovo otkriće ima uzbudljive implikacije za naše razumijevanje ljudske evolucije.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads